Schouten+onderzoekt+Duitse+drempelwaarde
Nieuws

Schouten onderzoekt Duitse drempelwaarde

Minister Schouten laat onderzoeken of ruimere grenswaarden voor de stikstofdepositie, zoals die in Duitsland gelden, ook in Nederland toegepast kunnen worden.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat ze voor het einde van dit jaar het kabinet hier meer duidelijkheid over wil verschaffen. De minister geeft met de brief gehoor aan een verzoek van Tweede Kamerlid Thierry Baudet (FvD).

Bij de behandeling van de LNV-begroting verzocht Baudet het kabinet om informatie in te winnen over de mogelijkheid om in Nederland de stikstofdepositie te implementeren naar Duits model. In Duitsland geldt een norm voor een Natura2000-gebied van 7,14 mol (100 gram) stikstofdepositie per hectare per jaar. Hieronder is geen natuurvergunning nodig. Voor Nederland geldt voor ditzelfde een drempelwaarde van 0,05 mol per hectare per jaar.

Minister Schouten gaat aan de Raad van State vragen de voorwaarden aan te geven waaronder in de Nederlandse context een drempelwaarde voor stikstofdepositie kan worden gehanteerd, zowel voor de kortere als de langere termijn. Gelijktijdig wil ze met bestuurlijke partners werken aan een pakket van maatregelen waarmee een grenswaarde zou kunnen worden onderbouwd.

Ook zal de minister uitvoering gaan geven aan het plaatsen van meer stikstofmeetpunten in Nederland en een toetsing van de rekenmethode van het RIVM. Hiervoor zijn dinsdag 15 oktober moties aangenomen in de Tweede Kamer. De moties waren ingediend door CDA en VVD.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer