Prijsstijgingen+jagen+landbouwexport+naar+record
Nieuws

Prijsstijgingen jagen landbouwexport naar record

Nederland exporteerde in 2022 ter waarde van 122,3 miljard euro aan landbouwgoederen. Dat is 17,2 procent meer dan 2021. Dit is volledig het gevolg van prijsstijgingen, onder meer als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de gestegen energiekosten. Het exportvolume kromp namelijk met 0,5 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Wageningen Economic Research en CBS.

Nederland importeerde landbouwgoederen ter waarde van 88,2 miljard euro. Dat is 23,5 procent meer dan 2021. Deze stijging is eveneens het gevolg van prijsstijgingen. LNV-minister Piet Adema: “Deze cijfers laten wederom zien dat de Nederlandse landbouw een wereldspeler is. Daar ben ik trots op. Natuurlijk verschijnen deze cijfers in de context van een uitdagende transitie naar een duurzamere landbouw. Die transitie heeft gevolgen voor de aard van onze sector en dus ook de aard van onze internationale handel."

Adema voorziet echter dat de transitie Nederland helpt om de internationale positie te behouden: "Met duurzamere producten winnen we economisch terrein in een veranderende wereldmarkt, met een veranderende vraag van consumenten, en dat in een betere verhouding tot natuur en klimaat. Mijn uitgangspunt is dan ook dat we een wereldwijde koploper blijven – bijvoorbeeld als het aankomt op duurzaamheid, kennis, innovatie en ons geroemde ondernemerschap.”

De belangrijkste markt voor zowel de export als de import van landbouwgoederen voor Nederland blijft Europa. In totaal gaat 69,7 procent van de export naar de Europese Unie. In het bijzonder de nabij gelegen markten Duitsland (24% van export en 18% van de import), België (12% van de export en 13% van de import) en Frankrijk (8% van de export en 7% van de import).

De 122,3 miljard euro aan export bestaat uit goederen van Nederlandse makelij (€79,8 miljard) en wederuitvoer (€42,5 miljard). De productgroepen met de hoogste exportwaarde in 2022 zijn zuivel en eieren (€11,9 miljard), sierteeltproducten (€11,5 miljard), vlees (€11 miljard), dranken (€8,1 miljard) en natuurlijke olie en vetten €8,1 miljard).

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer