Petitie+tegen+veetransport+op+warme+dagen
Nieuws

Petitie tegen veetransport op warme dagen

De Dierenbescherming en Eyes on Animals starten een petitie om slachterijen volgens een tropenrooster te laten werken op warme dagen.

Ze vinden de huidige maatregelen die sector neemt onvoldoende. De veesector werkt sinds 2016 met een hitteprotocol. Het protocol treedt in werking wanneer in de Bilt een temperatuur boven 27 graden Celsius wordt gemeten. Tijdens hitte moeten de vervoerders de beladingsgraad in de gaten houden en minder dieren per vierkante meter transporteren, met name tussen 12.00 en 19.00 uur.

De Dierenbescherming en Eyes on Animals vinden dat veetransporteurs maatregelen moeten nemen vanaf 21 graden Celsius en niet vanaf 27 graden. Bij 21 graden zou dan de bezettingsgraad in veewagens met 10 procent naar beneden moeten en bij 25 graden met 20 procent. Verder zou transport boven de 30 graden alleen nog in speciale veewagens met airconditioning mogen plaatsvinden, vinden de partijen, en zou er een vervoersverbod moeten gelden boven de 35 graden.

Volgens de Dierenbescherming en Eyes on Animals zijn de de zomers van 2014 tot 2018 de vijf warmste sinds de metingen zijn gestart. Door de klimaatverandering verandert het weer in Nederland en dat vraagt om aanpassingen, stellen ze. Daarom willen ze ook dat de wachtrijen bij slachthuizen verdwijnen door een betere planning.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer