Partij+voor+Dieren+wil+slachttaks
Nieuws

Partij voor Dieren wil slachttaks

De Partij voor de Dieren heeft in de Tweede Kamer een slachttaks voorgesteld voor slachterijen in plaats van een vleestaks voor consumenten.

Het zou volgens de partij gaan om 240 slachthuizen wat het heffen van de extra belasting eenvoudig toepasbaar maakt. Slachterijen kunnen de extra kosten vervolgens afwentelen op de verdere schakels in de keten. De prijsverhoging moet er enerzijds toe leiden dat consumenten minder vlees eten en anderzijds voedselproducenten aanzetten tot het gebruik van andere ingrediënten dan vlees in bijvoorbeeld soep of op pizza’s.

Dé van de Riet, woordvoerder van de COV, laat weten dat de gedachte een heilloze weg is en niet bijdraagt aan de duurzaamheidsagenda van Nederland en de wereld. Voor een circulaire voedselketen is een goede balans nodig tussen plant en dier. Die balans is er nu, stelt hij. “In een kringlooplandbouw hebben planten mest van dieren nodig. Het gaat om een rationele balans. Sturen op alleen plant heeft geen zin.”

Bovendien is minder vlees eten en minder dieren houden geen oplossing omdat het leidt tot meer vleesproductie in andere landen waar minder duurzaam wordt gewerkt, zegt hij. Omarm en ondersteun de veehouderij in Nederland, is zijn boodschap. Van de Riet is daarom blij met de uitspraak van minister Wiebes van Economische Zaken eerder deze week. De VVD-minister gaf aan dat krimp van de Nederlandse veestapel ongunstig is voor het mondiale klimaatvraagstuk.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer