Netwerk+Grondig+wil+af+van+kalverimport
Nieuws

Netwerk Grondig wil af van kalverimport

Netwerk Grondig vindt dat de import van kalveren niet past bij de kringlooplandbouw. In een brief aan minister Schouten vraagt het netwerk de import van kalveren af te bouwen.

Grondig schrijft geschokt te zijn door de stijgende trend van het aantal importkalveren naar ‘bijna 875.000 dieren’. Het sectorplan van de kalverhouderij waarin de kalversector aangeeft in 2030 20 procent minder kalveren te importeren vindt Grondig erg summier.

Het netwerk vindt dat de ziekte-insleep toeneemt met kalverimport. Ook vindt ze dat de kalversector verantwoordelijk is voor structurele lage prijzen voor nuchtere kalveren, terwijl de pasgeboren kalveren langer op het melkveebedrijf aanwezig moeten blijven, en dus de kosten aan een kalf toenemen.

Daarnaast vindt de schrijvers van de brief het onethisch dat in 2017 er 160.000 gezonde melkkoeien vroegtijdig naar de slacht moesten vanwege te veel fosfaat, terwijl in datzelfde jaar 800.000 kalfjes werden geïmporteerd ‘die dezelfde hoeveelheid mest produceerden’.

Het netwerk van grondgebonden melkveehouders wil een importvrije kalverhouderij als stip op de horizon in 2025. Nederlandse kalverhouders mogen dan nog alleen kalveren vanuit de Nederlandse melkveehouderij houden als rosékalf. Deze rosékalveren worden gehouden onder ruimere huisvestingsnormen, welzijns– en duurzaamheidseisen. Volgens Grondig biedt dat kansen voor de productie van waardevol kalfsvlees als verdienmodel.

Om dit te bewerkstelligen wil het netwerk een subsidieregeling waarin grondgebonden melkveehouders en enkele kalverhouders samen optrekken. De eisen waaronder de kalveren worden gehouden moeten voldoen aan minimaal twee sterren van Beter Leven.

Netwerk Grondig is de belangenorganisatie voor de grondgebonden melkveehouders. Zo’n duizend melkveehouders en verschillende organisaties vormen de kern van dit netwerk.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    65 %
Meer weer