NVWA+neemt+extra+monsters+in+slachthuizen
Nieuws

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

Van september tot eind dit jaar neemt de NVWA extra monsters op slachterijen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Aanleiding daarvoor zijn uitslagen van een proef met een nieuwe detectiemethode. In 20 procent van de gevallen zijn er te hoge concentraties van niet toegestane medicijnresten aangetoond.

In een eerste proef zijn 193 monsters afgenomen en getest. Dit heeft vijftien positieve monsters opgeleverd. Vier monsters zaten boven de wettelijk toegestane grenshoeveelheid die van een stof in een product mag zitten. De NVWA heeft hiervoor de veehouders schriftelijke waarschuwingen en bestuurlijke boetes gegeven. De karkassen daarvan zijn vernietigd.

Bij de overige elf monsters lag het gevonden gehalte aan medicijnresten onder de MRL-waarde maar bleek in sommige gevallen daarvan geen melding te zijn gedaan op het VKI-formulier. Wanneer een dier medicijnen heeft toegediend gekregen in een periode voorafgaand aan de slacht moet dit op een VKI-formulier worden gemeld. Uiteindelijk bleek bij nadere controle in deze gevallen geen sprake te zijn van overtredingen.

De NVWA concludeert dat de meeste partijen in de keten hun verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid serieus nemen, maar ziet liever dat geen enkel monster boven de MRL zit. Positief is volgens de NVWA dat de slachtsector goede medewerking aan de pilot heeft gegeven. Bij een onverhoopte MRL-overschrijding kan er goed worden ingegrepen zodat de voedselveiligheid niet in gevaar komt.

Gezien de uitkomsten van dit deel van de pilot zal de NVWA komend jaar erop letten dat de sectorpartijen onderling zelf goede afspraken maken over goede naleving binnen de keten zoals het juist invullen van de VKI-formulieren en het niet te vroeg aanbieden van dieren voor de slacht. Belangrijk is dat veehouders de benodigde wachttijd na inname van medicijnen respecteren.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer