Minister+Grapperhaus+aan+de+slag+met+dierenextremisme
Nieuws

Minister Grapperhaus aan de slag met dierenextremisme

Minister Ferd Gapperhaus (Justitie & Veiligheid) gaat aan de slag met de veehouderij om samen dierenextremisme aan te pakken. Dat meldt een groep belangenbehartigers na overleg met de minister.

“De minister heeft gezegd naast onze boeren en tuinders te willen staan,” zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland. “Samen moeten we invallen en extremistische acties tegengaan.” Om dierenextremisten steviger aan te pakken wordt de landelijke samenwerking binnen de politie versterkt. Daarnaast wordt een traject gestart om te onderzoeken of de straffen op insluiping kunnen worden verhoogd.

Van der Tak: “De extremisten beweren volstrekt ongefundeerd met de invallen ernstige misstanden aan te willen tonen, maar zelfs als hier al sprake van zou zijn, dan mag je nooit het ‘recht’ zelf handen nemen.” Naast een verzwaarde strafrechtelijke vervolging wordt verkend wat mogelijk is vanuit het bestuurs- en privaatrecht. Henk Bleker, voorzitter van NMV: “Boeren die slachtoffer worden van invallen hebben vaak tienduizenden euro’s schade, maar dit bedrag staat niet in verhouding tot de paar honderd euro die door de rechter als vergoeding wordt toegekend.”

Onlangs antwoordde Grapperhaus op Kamervragen dat strenger optreden tegen dierenactivisme niet nodig is. Volgens de minister zijn zwaardere straffen voor dierenactivisten niet aan de orde omdat volgens hem de meeste acties vreedzaam verlopen. Na een gesprek met sectorpartijen lijkt hij hierop terug te komen.

De partijen die deelnamen aan het gesprek roepen alle bedrijven in de keten op om aangifte te doen als ze met dierenextremisme worden geconfronteerd. Naast LTO en NMV namen ook de POV, NVP en Vee & Logistiek Nederland deel aan het gesprek op maandag 6 december 2021.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer