Minder+vraag+naar+nuka%27s%2C+prijs+daalt
Nieuws

Minder vraag naar nuka's, prijs daalt

Waar andere jaren de prijs van blanke kalveren begin december bepaald is, loopt hij dit jaar nog op. Jong rosé stijgt ook door maar oud rosé blijft op zijn plaats.

Het huidige niveau van 6,30 euro voor blank kalfsvlees is een prachtig niveau, maar niet voldoende om de kostprijs te overstijgen. De hoop is gevestigd op goedkopere inkoopprijzen van met name de jonge kalveren. Deze week zijn ze al over de hele linie met 10 euro per stuk gedaald. Met de hoge kostprijs in het achterhoofd willen integraties de prijs nog verder drukken. Ze worden daarbij geholpen door de extreem hoge kosten voor mestafzet en energie. Hierdoor willen meerdere kalverhouders geen kalveren opzetten. Dit betekent direct een lagere vraag naar jonge kalveren waardoor de prijs verder naar beneden kan.

Ook proberen slachterijen aan de verkoopkant het maximale te beuren voor het blank kalfsvlees. Het lijkt er op dat die ruimte er is. Zowel in Frankrijk als Italië zijn zeer weinig slachtrijpe koppels voorhanden. Ook in Nederland houdt het aanbod niet over. Een kleine stijging zou er daarom dit jaar nog in kunnen zitten. Er wordt op dit moment volop geslacht om aan de vraag te voldoen dus de markt zal zeker schoon het jaar uit gaan. Dit betekent ook dat het huidige prijsniveau bij de start van het nieuwe jaar gehandhaafd kan blijven.

In het kielzog van de blanke kalveren stijgt ook jong rosé mee. Voor levering week 49 ligt het prijsniveau op 5,20 euro per kg. Voor oud rosé wordt komende week evenveel betaald als deze week, namelijk 4,85 tot 4,90 euro per kg. Het is niet de verwachting dat hier dit jaar nog veel bij komt. Starters zijn wel goedkoper geworden. Ze kosten momenteel 370 tot 375 euro per stuk.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer