Mest+opvangen+in+water+voor+minder+emissie
Nieuws

Mest opvangen in water voor minder emissie

Met water in de kelder wil kalverhouder Bennie Ottink uit Groenlo (Gld) de ammoniakemissie uit zijn stal met meer dan de helft terugbrengen. Zijn mestverwerkingsinstallatie speelt daarbij een centrale rol.

Bennie Ottink is een man van het ondernemende soort. In 2012 begon hij naast het houden van kalveren met de verwerking van 20.000 kuub kalvermest. Drie jaar later breidde hij de installatie alweer uit naar 36.000 kuub en ging hij ook mest verwerken van varkenshouders uit de buurt. Alle kalver- en varkensmest wordt verwerkt tot een droge fractie en loosbaar water (op het riool).

Een deel van het water gebruikt Ottink momenteel echter voor iets heel anders. Hij pompt deze vloeistof namelijk terug in de mestkelder. Door een laagje water van 20 centimeter in de 50 centimeter diepe mestkelder te zetten - en deze kelder regelmatig leeg te spoelen - hoopt hij de ammoniakemissie uit zijn stal met meer dan 50 procent terug te brengen.

Het water in de kelder heeft een bufferende werking. Dit betekent dat het water in een bepaalde mate ammonium kan opnemen, zonder dat het als ammoniak vrijkomt in de lucht. Pas als de hoeveelheid mest in het water te hoog wordt, ontstaat ammoniak. Op dat moment wordt de mestkelder leeggespoeld door een stop uit de keldervloer te halen waarna het water met de mest vanzelf wegstroomt naar een afgesloten kelder onder de centrale gang en vervolgens naar de verwerking.

Op dit moment zit Ottink in de experimentele fase waarin hij bepaalt hoe vaak hij de mestkelder leeg moet spoelen. Hiervoor hangen er sensoren in de afdeling die meerdere keren per dag de ammoniakconcentratie in de stallucht bepalen. Wanneer de ammoniakconcentratie in de stallucht een bepaald niveau bereikt, spoelt hij de kelder leeg. Bij de kleine kalveren is dit één keer in de vier weken. Wat de frequentie is bij oudere kalveren moet hij nog proefondervindelijk vaststellen.

Als het stalsysteem stabiel functioneert - en de ammoniakemissie laag blijft bij zowel jonge als oudere kalveren - start de volgende fase, namelijk de validatiemetingen die later meetellen voor een RAV-erkenning van dit stalsysteem. Ottink verwacht hiermee in 2023 te starten.

Lees de volledige reportage in De Kalverhouder die zaterdag 18 juni verschijnt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer