%26lsquo%3BMelkveehouder+moet+meer+van+kalverhouderij+weten%26rsquo%3B
Nieuws

‘Melkveehouder moet meer van kalverhouderij weten’

Pieter Overeem is afgestudeerd aan Aeres Hogeschool Dronten en werkt op het melkveebedrijf van zijn ouders. Ook laat hij zich als zzp’er inhuren op twee kalverbedrijven. Hij vindt het een mooie combinatie: “Elke melkveehouder zou meer van de kalverhouderij moeten weten.”

Hoe komt een zoon van een melkveehouder in de kalverhouderij terecht?
“Dat is niet zo moeilijk. Hier in Speuld zitten veel kalverhouderijen. Via via kom je met steeds meer kalverhouders in contact. Het werk past mooi bij mijn werkzaamheden op het ouderlijk bedrijf. We hebben honderd koeien die we melken met een robot. ’s Ochtends maak ik eerst een rondje op ons bedrijf. Daarna ga ik naar een kalverbedrijf. Tijdens het opstarten van een koppel ga ik eerst naar het kalverbedrijf en controleer onze koeien daarna. Het werk is goed te plannen. Ook vind ik het leuk om een andere sector te leren kennen.”

Wat voor soort werk doe je op de twee kalverbedrijven?
“Ik help vooral bij het opstarten, maar kan ook een volledig bedrijf runnen. Dan doe ik de voerbeurten en controleer de kalveren en behandel ze als dat nodig is. Gemiddeld werk ik drie dagdelen per week bij een kalverhouder waar ik voornamelijk ruwvoer voer. Daarnaast help ik hem, en ook andere boeren, bij het opstarten.”

Doe je dingen anders op het melkveebedrijf nu je bij kalverhouders werkt?
“Jazeker! Als de kalfjes weggaan dan moeten ze uit een bakje drinken. Daar hielden we eerst geen rekening mee. Voor kalverhouders is het fijn als ze bij aankomst direct uit een bakje kunnen drinken. Dan starten ze makkelijker op. Het is voor mij een kleine moeite. Niet bij elk kalf lukt het overigens, maar ik probeer het wel. Ook zie ik op de kalverbedrijven waar ik werk wel eens kalveren met opeenvolgende nummers die beide ziek zijn. Dan vraag ik me meteen af of ze wel voldoende biest gehad hebben op het betreffende melkveebedrijf. Daar letten we thuis dus goed op.”

Kunnen melkveehouders en kalverhouders nog veel van elkaar leren?
“Dat denk ik wel. Ik vind het ook goed dat in Dronten studenten melkveehouderij een minor kalverhouderij kunnen volgen gedurende een semester. Zo komen melkveehouders in aanraking met de kalverhouderij. Voor sommigen is het nog steeds het doel om een stierkalf zo snel mogelijk aan de weg te zetten voor de handelaar. Maar je moet het als een product zien waar een ander mee verder moet. De kwaliteit van het kalf is dus belangrijk. Als je er zo naar kijkt ga je er ook anders mee om. Elke melkveehouder zou meer van de kalverhouderij moeten weten.”

Het volledige interview met Pieter is zaterdag 9 oktober te lezen in De Kalverhouder in de rubriek Starter/Stopper.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
  • Maandag
    19° / 10°
    70 %
Meer weer