Meerderheid+Eerste+Kamer+mogelijk+over+links+en+rechts
Nieuws

Meerderheid Eerste Kamer mogelijk over links en rechts

Bij het kiezen van Eerste Kamerleden hebben de coalitiepartijen 24 van de 75 zetels behaald. Dat zijn er twee meer dan verwacht. Voor een meerderheid moeten ze wel steun zoeken bij andere partijen.

In vervolg op de Provinciale Statenverkiezing van 15 maart 2023, hebben de nieuwe Statenleden vandaag hun kandidaten gekozen voor de Eerste Kamer.

Hoewel het aantal zetels min of meer bekend is, kunnen door strategische stemmen restzetels bij een andere partij terechtkomen. Door dit fenomeen stijgen de regeringspartijen van de geprognotiseerde 22 naar 24 zetels en daalden BBB en GroenLinks/PvdA met één zetel naar respectievelijk 16 en 14.

Omdat een meerderheid in de Eerste Kamer 38 zetels of meer betreft, kunnen de regeringspartijen zowel over links (GroenLinks/PvdA) als rechts (BBB) een meerderheid vormen door 'slechts' bij één partij steun voor het beleid te vinden. GroenLinks/PvdA vormen in de Eerste Kamer één partij.

BBB-leider Caroline van der Plas treurt niet om een zetel minder dan de prognose: "We gaan van nul naar zestien." CDA (6 zetels) en ChristenUnie (3 zetels) hebben er beide een zetel bij gekregen. De derde christelijke partij (SGP) blijft op 2 zetels staan.

De laatste vergaderdag van de huidige Eerste Kamer zal op 6 juni 2023 plaatsvinden. Dat is ook het moment waarop afscheid wordt genomen van de leden die niet terugkeren. De nieuwe Eerste Kamer zal voor het eerst op dinsdag 13 juni 2023 vergaderen.

In de loop van de komende maanden behandelt de nieuwe Eerste Kamer een aantal belangrijke wetten, bijvoorbeeld over het stikstofbeleid en de opvang van asielzoekers, waarbij het kabinet gemeenten wil dwingen om voor opvang te zorgen. Het is de vraag hoe het kabinet voor deze wetten een meerderheid gaat vormen in de Eerste Kamer.

Fotocredits: Pixabay Ajel

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer