Meer+controles+in+slachthuizen%2C+minder+overtredingen
Nieuws

Meer controles in slachthuizen, minder overtredingen

Bij de 23 roodvleesslachterijen - waaronder kalverslachterijen - zijn meer controles uitgevoerd en minder overtredingen geconstateerd. Toch is de NVWA niet tevreden.

De geconstateerde overtredingen die de NVWA nu naar buiten brengt, betreffen de periode januari tot en met juni 2022. Inspecteurs hebben in dat half jaar 26.591 controles uitgevoerd. Dat is gemiddeld 46 procent meer dan in de voorgaande zes periodes van een half jaar.

In totaliteit zijn er in de eerste helft van vorig jaar 132 overtredingen geconstateerd; 42 minder dan het half jaar ervoor (toen er 20.700 controles werden uitgevoerd) en 30 minder dan in de eerste helft van 2021 (met 19.000 controles).

Wat betreft vaststaande boetewaardige overtredingen springt slachterij Gosschalk er in negatieve zin uit. Het bedrijf ontving er negen. Daarnaast heeft Gosschalk tien schriftelijke waarschuwingen gekregen en lopen er nog drie bezwaren van de slachterij tegen geconstateerde overtredingen over de genoemde periode.

Hoewel de totale cijfers van roodvleesslachterijen positief lijken, is de NVWA niet tevreden. De controles hebben weliswaar tot minder overtredingen geleid, maar de instantie heeft meer tekortkomingen geconstateerd die uiteindelijk niet tot een overtreding hebben geleid. Deze overtredingen lagen vooral op het gebied van hygiëne en dierenwelzijn.

Volgens Gerard Bakker, inspecteur-generaal bij de NVWA, laten de cijfers zien dat slachthuizen onvoldoende verantwoordelijkheid nemen om dierenwelzijn en voedselveiligheid te borgen. "Het gaat te vaak mis en het moet beter. De vereiste verandering en houding van de sector moet uit het bedrijfsleven zelf komen. Daar waar het bedrijfsleven tekortschiet, grijpen we in."

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer