Maandag+starten+gesprekken+over+Landbouwakkoord
Nieuws

Maandag starten gesprekken over Landbouwakkoord

Komende maandag 5 december 2022 starten de gesprekken over het Landbouwakkoord dat in het voorjaar van 2023 het levenslicht moet zien.

Partijen die in in ieder geval aansluiten zijn LTO Nederland, NAJK, Biohuis, provincies en natuurorganisaties. Agractie heeft een peiling gedaan onder de leden met de vraag of ze aan de gesprekken moet deelnemen. In het Landbouwakkoord moet de toekomst van de sector worden geborgd. Het akkoord moet boeren perspectief bieden richting 2040.

Wouter de Jonge (ChristenUnie) is gespreksleider van de zogenoemde hoofdtafel waar de hierboven genoemde partijen aan deelnemen. Deze gesprekken staan onder regie van landbouwminister Piet Adema. Hiernaast komen nog zogenoemde deeltafels waar sectorpartijen, vakgroepen en specialisten inhoud geen aan de belangrijke thema's zoals bodem, water, energie, klimaat, gewasbescherming, mest en diergezondheid.

Adema heeft boeren die nu al willen verduurzamen 226,6 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld voor de komende twee jaar. Dit geld is onder andere voor omschakeling naar biologische of natuurinclusieve landbouw, onafhankelijk advies of innovaties op het boerenerf.

De transitie naar verduurzaming slaagt volgens Adema alleen als ook het verdienvermogen van agrarische ondernemers op orde is. Boeren die zich inzetten om doelen te halen, moeten boter bij de vis krijgen. Daarom werkt de minister met de sector in het Landbouwakkoord ook bedrijfsmodellen uit die passen bij de ontwikkelmogelijkheden voor boeren, zoals technische innovaties, omschakelen of verplaatsen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer