LTO%2Dleden%3A+geen+krimp+veestapel
Nieuws

LTO-leden: geen krimp veestapel

In een consultatie over de stikstofimpasse geven LTO-leden aan geen generieke krimp van de veestapel te willen en latente ruimte te behouden. Ook moeten er een herijking plaatsvinden van Natura2000-gebieden.

Wat betreft de latente ruimte kan volgens LTO Nederland reeds vergunde stikstofruimte niet worden ingenomen. In de voorgestelde provinciale beleidsregels wordt de kabinetslijn van de gerealiseerde stalcapaciteit aangehouden. De vergunde ruimte moet volledig behouden blijven voor vereffening zodat bedrijven kunnen blijven ontwikkelen en verduurzamen.

Al wordt de vergunde capaciteit door een boer op dit moment niet gebruikt, daar is wel in geïnvesteerd. Daarom moet eens vergund ook echt vergund blijven, stelt LTO. Dit is een belangrijk punt voor de boeren. “Hiervoor is LTO ook bereid juridische procedures te starten,” aldus Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland.

Met de invoering van een realistische generieke drempelwaarde hoopt LTO dat 90 procent van de huidige stikstofimpasse worden opgelost. Dat geldt ook voor de circa drieduizend boeren die onder het PAS-systeem geen vergunning konden aanvragen maar een melding moesten doen.

Bijna 5.000 leden hebben gebruik gemaakt van de gepersonaliseerde uitnodiging mee te denken over het vervolg van de belangenbehartiging rond stikstof. Hoezeer de enquête leeft, blijkt uit het feit dat ook onuitgenodigde niet-leden gepoogd hebben de consultatie in te vullen.

Aanstaande maandag vindt nog een gesprek plaats tussen minister Schouten, premier Rutte en het landbouwcollectief over de stiststofimpasse. De top-5 waaraan de LTO-leden het meeste belang hechten zal extra aandacht krijgen. Acht op de tien leden benadrukt dat het belangrijk is om bij de onderhandelingen zo veel mogelijk binnen te halen. Hiermee nemen zij afstand van een ‘alles of niets’-benadering.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer