LTO+wil+andere+stikstofkoers+in+landbouwakkoord
Nieuws

LTO wil andere stikstofkoers in landbouwakkoord

Om tot een succesvol landbouwakkoord te komen, is een wezenlijke aanpassing van het stikstofbeleid noodzakelijk, stelt LTO Nederland.

De belangenorganisatie wil vasthouden aan 2035 wat betreft het stikstofdoel van 50 procent reductie zoals in de huidige stikstofwet staat beschreven en niet 2030 zoals in het regeerakkoord staat. Verder moeten alle regelingen om stikstof terug te dringen gelijktijdig worden opengesteld, voor boeren en tuinders die willen stoppen, verplaatsen, omvormen, extensiveren of innoveren.

Daarvoor moet er ook een flinke plus op het beschikbare budget komen. "Door hier nu vaart mee te maken, ontstaat dit jaar al forse stikstofreductie waardoor de PAS-melders eindelijk zicht hebben op een oplossing”, zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. Daarnaast is het voor LTO een randvoorwaarde dat er geen gedwongen onteigening plaats zal vinden en dat provinciale gebiedsprocessen centraal worden gesteld bij het werken aan een vitaal platteland. Dit betekent ook geen van bovenaf opgelegde instrumenten zoals ‘landschapsgrond’. Dit laatste is ook voor Agractie een absoluut breekpunt.

Verder is de kritische depositiewaarde (KDW) in de wet - en in het rekenmodel Aerius - voor LTO een doorn in het oog. Van der Tak: “Het verabsoluteren van deze instrumenten gooit het hele speelveld op slot en roept alleen maar kritiek op. En terecht: de instrumenten zijn nu juridisch in beton gegoten voor doelen waarvoor ze oorspronkelijk niet bedoeld waren. Wij willen dat, conform de Europese eis, de ‘staat van instandhouding’ van de natuur weer centraal komt te staan in het stikstofbeleid, dat er een drempelwaarde van 0,5 mol wordt ingevoerd voor de vergunningverlening en dat ondernemers in het kader van vergunningverlening afgerekend worden op basis van hun feitelijke, meetbare uitstoot. Alleen zo halen we dit vastgelopen beleid weer uit het slob”.

LTO wil aan de slag met uitdagingen die er zijn, maar dan wel op een "realistische en menselijke manier". Voor Dutch Dairymen Board (DDB) zijn de discussies binnen de tafel melkveehouderij en kalverhouderij van het landbouwakkoord reden om te stoppen met overleg. Er wordt volgens DDB heel weinig ruimte geboden voor compromissen. "Er moest bewogen worden tussen de door de overheid vastgestelde doelen en kaders waarvan een belangrijk deel geen wettelijke status heeft", aldus het DDB-bestuur.

De belangenorganisaties LTO, Agractie en DDB voelen zich gesteund door de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en willen met een nieuwe blik naar de toekomst van de landbouw kijken.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer