LTO+oneens+met+inkrimpingsvoorstel+OM
Nieuws

LTO oneens met inkrimpingsvoorstel OM

LTO Nederland is het oneens met de uitspraak van het Openbaar Ministerie (OM) dat inkrimpen van de Nederlandse veestapel de enige manier is om mestfraude aan te pakken.

Volgens LTO zijn er meerdere oplossingen, bijvoorbeeld door te kijken hoe mestproducten beter te plaatsen zijn; in Nederland dan wel in het buitenland. Naast het beter benutten van mest en mineralen, zoekt LTO ook naar mogelijkheden om de plaatsingsruimte in Nederland te vergroten. Dit gebeurt met een nieuwe derogatieaanvraag die in 2020 van kracht wordt. Hierin wordt gepleit voor plaatsing van 300 kilo stikstof per hectare voor grasland in Nederland en extra ruimte voor wintertarwe.

NRC publiceerde gisteren een artikel over de grootschalige mestfraude in Nederland. Hierin zegt het Openbaar Ministerie (OM) dat de veestapel in Nederland moet krimpen. Alleen dan zou de grootschalige mestfraude kunnen worden aangepakt. In het artikel van NRC wordt de sector verweten dat de plannen voor het aanpakken van de mestfraude nauwelijks zijn gerealiseerd. Volgens LTO klopt deze bewering niet. Er is een actieplan opgesteld en een onderdeel daarvan is de gedragscode KeurMest waarin alle betrokkenen in de mestmarkt elkaar aanspreken op gedrag en handelen.

De conclusie van het NRC-artikel dat het mestprobleem het afgelopen jaar alleen maar is gegroeid, klopt niet, meent LTO. De mestproductie is niet gestegen en de plaatsingsruimte in Nederland is niet veranderd. Het enige dat veranderd is, is de plaatsing van mest in Duitsland. Die is gedaald omdat Duitsland de regel- en wetgeving heeft aangescherpt. In de omringende landen blijft er echter behoefte aan meststoffen uit Nederland.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer