Kringloopvisie+Schouten+nader+uitgewerkt
Nieuws

Kringloopvisie Schouten nader uitgewerkt

Met het visiedocument ‘Op weg met nieuw perspectief’ heeft landbouwminister Schouten het denken in kringlopen nader uitgewerkt.

Ze hanteert voor de realisatie van de visie drie tijdhorizons. De eerste is die van deze kabinetsperiode, waarin het beleid maximaal gericht wordt op het scheppen van de goede randvoorwaarden voor verandering. De tweede is het richtjaar 2030, omdat een periode van tien jaar voldoende dichtbij is om afgewogen beslissingen te kunnen nemen en voldoende ver weg is om structurele verandering te mogen verwachten. Voor veel doelen is het jaar 2030 het eerste richtsnoer voor verandering.

De derde periode is de periode na 2030. Schouten gaat er vanuit dat een omslag als deze een generatie in beslag neemt en zich van lieverlee nieuwe, nu nog misschien onvoorstelbare grenzen en mogelijkheden zullen aandienen.

Akkerbouw, veehouderij en tuinbouw gaan in haar visie in de eerste plaats grondstoffen gebruiken uit elkaars ketens en reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie en voedingsketens. Gewasresten, voedselresten, procesafval en mest worden opnieuw benut of verwerkt tot nieuwe producten. Kringloopbedrijven verbruiken zo weinig mogelijk energie en zo veel mogelijk hernieuwbare energie.

De waarde van kringlooplandbouw is volgens Schouten meer dan de som van de afzonderlijke delen: "Naast het verminderen van emissies, het beter benutten van biomassa voor in eerste instantie voeding of bodem en het versterken van de verbinding tussen landbouw en natuur, levert het ook een weerbaar en veerkrachtig landbouw- en voedselsysteem op, in economisch, ecologisch en sociaal opzicht." Zo kan de landbouw haar belangrijke bijdrage blijven leveren aan de economie, stelt de bewindsvrouw.

Kringlooplandbouw mag van Schouten niet beperkt blijven tot kleinschalige veranderingen. “Als we er niet in slagen massa te creëren, gaan we de maatschappelijke meerwaarde en de economische kansen van kringlooplandbouw missen. Daarom zal ik op alle partijen die invloed hebben op die economische realiteit een krachtig beroep moeten doen om verantwoordelijkheid te nemen en gedeeld leiderschap te tonen.”

LTO Nederland concludeert dat een echt investeringsplan ontbreekt. Dat terwijl er al jaren meer van boeren en tuinders wordt verwacht, terwijl daar minder inkomsten tegenover staan. Het verdienvermogen van de agrarisch ondernemer blijft volgens de belangenbehartiger het fundament van een succesvolle transitie. LTO Nederland pleit daarom voor een bedrijfseconomische onderbouwing van de kringlooplandbouw voor land- en tuinbouwers.

U kunt het 'Realisatieplan visie LNV: Op weg met nieuw perspectief hier downloaden'

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer