Krimp+veestapel+niet+onbespreekbaar+voor+Schouten
Nieuws

Krimp veestapel niet onbespreekbaar voor Schouten

Krimp van de veestapel is niet onbespreekbaar voor landbouwminister Schouten. Dat bleek woensdag tijdens het debat met de vaste Kamercommissie landbouw.

Tijdens dat debat werd er onder andere gesproken over de toekomst van de veehouderij naar aanleiding van het plan van D66 Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot om de veestapel te halveren. Er zijn volgens Schouten geen taboes, maar ze geeft er de voorkeur aan naar het zoeken van integrale en zorgvuldige oplossingen voor de stikstofproblematiek.

Volgens De Groot wil Schouten een omslag naar kringlooplandbouw omdat het huidige landbouwsysteem niet meer houdbaar is. De voorstellen van de minister houden vervolgens het huidige systeem weer in stand, vindt De Groot. Hij wil dat de minister duidelijke stappen zet: "Er moet veel meer gebeuren dan ik nu zie."

Schouten geeft aan dat het saneringsplan voor de varkenshouderij - dat klaar ligt en wacht op goedkeuring van Brussel - zal zorgen voor een krimp van 7 tot 10 procent. In het kader van het klimaatakkoord zal ook het aantal koeien in het veenweidegebied en rondom Natura2000 gebieden afnemen.

Op de vraag van PvdA'er Moorlag of de coalitie deze regeerperiode de veestapel zal halveren, antwoordde ze dat ze haar eigen pad loopt. "Afspraken die we gemaakt hebben voeren we uit. Op een zorgvuldige manier maar ook met tempo er op."

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer