%26%23039%3BKlimaatakkoord+zonder+krimp+melkveestapel%26%23039%3B
Nieuws

'Klimaatakkoord zonder krimp melkveestapel'

LTO Nederland en zuivelorganisatie NZO denken de klimaatdoelen te halen met technische maatregelen. Een krimp van de melkveehouderijsector is daarbij niet nodig.

Dat stellen de organisaties na aanleiding van de presentatie, op hoofdlijnen, van het klimaatakkoord. Het doel van dit akkoord: in 2030 moet Nederland de helft minder broeikassen uitstoten dan in 1990.

Een krimpende veestapel leidt volgens de organisaties tot meer vee in landen buiten Nederland waardoor er geen reductie van broeikasgassen is. Met technische maatregelen worden broeikasgassen wel teruggedrongen.

Vanuit de Duurzame Zuivelketen heeft de melkveesector de laatste jaren al goede resultaten geboekt: 19 procent van de melkveehouders heeft zonnepanelen op het dak en er worden bijna 20 procent minder broeikasgassen geproduceerd ten opzichte van 1990. Tot aan 2030 wil de zuivelsector een verdere reductie van totaal 1,6 Mton COâ‚‚ equivalenten via maatregelen op het eigen bedrijf.

Te denken valt aan verlenging van de levensduur van de koeien, aanpassing samenstelling van voer, additieven en verbetering van de ruwvoerbenutting, methaanoxidatie buitenopslag, monomestvergisting van mest, het vervangen van een deel van het gras door klaver teneinde kunstmest te verminderen, minder scheuren van grasland en toepassen van gewasrotatie.

Door minder afhankelijkheid te worden van de import van eiwitrijk krachtvoer (soja en palmpitten) wil de melkveesector ook nog 1 Mton COâ‚‚ in het buitenland reduceren. Minimaal 65 procent van het voer moet dan van eigen grond of grond uit de regio komen zodat de import van eiwitrijk voer met twee derde is gedaald in 2025.

Meer is te lezen in het plan'Klimaatverantwoorde zuivelsector'dat beide organisaties hebben opgesteld.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
Meer weer