Kleine+meerderheid+voor+transitiefonds
Nieuws

Kleine meerderheid voor transitiefonds

Met 79 stemmen vóór en 71 tegen heeft de Tweede Kamer vandaag ingestemd met het Transitiefonds Landelijk Gebied en Natuur.

Met dit fonds van ruim 24 miljard euro wil het kabinet de maatregelen bekostigen die nodig zijn om de stikstofbelasting op de natuur terug te dringen en het klimaat te verbeteren.

De regeringspartijen VVD, D66, CDA, ChristenUnie stemden vóór de instelling van het fonds. Ook de eenmansfracties Den Haan en Gündogan gingen mee in het wetsvoorstel van stikstofminister Van der Wal. Alle overige partijen, inclusief BBB stemden tegen het voorstel.

Volgens BBB-Kamerlid Van der Plas keert de wet een blanco cheque uit zonder te weten of het geld doelmatig wordt uitgegeven. GroenLinks en SGP laten weten onvoldoende vertrouwen te hebben in de manier waarop het kabinet met dit fonds aan de slag gaat. Ook Volt wil dat het kabinet duidelijker aangeeft waar het geld aan uitgegeven gaat worden.

De grote vraag is nu of het transitiefonds door de Eerste Kamer wordt aangenomen. Daar hebben de kabinetspartijen met 24 van de 75 zetels geen meerderheid. Om toch aan een meerderheid te komen, moet er nog steun komen van minimaal veertien Eerste Kamerleden.

Over rechts kunnen de regeringspartijen een meerderheid halen met BBB (16 zetels), en over links met GroenLinks/PvdA (samen 14 zetels). GroenLinks/PvdA vormen in de Eerste Kamer één partij. Omdat deze partijen in de Tweede Kamer tegen gestemd hebben, is het de vraag of dat gaat lukken.

Met het transitiefonds wil het kabinet een gebiedsgerichte aanpak maken die zich richt op verbetering en herstel van natuur, water en klimaat in Nederland. De ruim 24 miljard euro is beschikbaar tot 2035. Het geld wordt uitgegeven aan het ontwikkelen van de natuur, het tijdig voldoen aan de Kaderrichtlijn Water en verduurzaming van de landbouw.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
  • Maandag
    19° / 10°
    70 %
Meer weer