Kerstspecial+%27Ons+Kalf%27
Nieuws

Kerstspecial 'Ons Kalf'

Met Kerstmis brengt de Vereniging van Kalverhouders (VVK) een kerstspecial uit waarin de gezamenlijke zorg van melkveehouders en kalverhouders voor het jonge kalf aan bod komt.

De special heet Ons Kalf en wordt verzonden naar melkveehouders en abonnees van vakblad De Kalverhouder. In het magazine wordt aandacht besteed aan de wederzijdse afhankelijkheid van melkveehouders en kalverhouders en hoe ze samen de zorg voor het jonge kalf verder kunnen verbeteren. VVK hoopt met de kerstspecial een brug te slaan tussen beide sectoren.

Aanleiding voor het uitbrengen van deze special zijn de scenariostudies die het ministerie van landbouw heeft opgesteld. Zowel melkveehouderij als kalverhouderij vinden deze toekomststudies te ver gaan. Wel zijn beide partijen bereid om nog meer zorg en aandacht te geven aan de pasgeboren kalveren die na hun verblijf op het melkveebedrijf naar de kalverhouderij gaan.

In het blad komen zowel bestuurders als veehouders aan bod die hun licht laten schijnen over de zorg voor het jonge kalf. Melkveehouder Willian Tol heeft de laatste jaren veel aan de opfok van jonge kalveren verbeterd. Hij pleit voor een strakker eisenpakket waaraan de kalveren moeten voldoen als ze het melkveebedrijf verlaten: “Als we in overleg met de kalversector een pakket samenstellen waaraan de kalveren moeten voldoen, welke prijs dat oplevert en met kwaliteitstoeslagen, dan hebben beide partijen daar wat aan."

Arjan Schimmel, voorzitter van ZuivelNL merkt dat er bewustwording nodig is voordat je zaken kunt verbeteren. "Dat doen we nu met programma’s als KalfOK en het Kalfvolgsysteem. Maar dat kan nog beter door het structureel volgen van de kwaliteit van de kalveren op het kalverbedrijf en inzichtelijk maken van de prestaties. We moeten transparant zijn naar elkaar. Melkveehouderij en kalverhouderij zijn één keten. Het ‘wij’ en ‘zij’ moet er uit. Het is wij samen. Samen zorgen we voor een duurzame voedselvoorziening van zuivel en vlees"

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer