Kalfjes+28+dagen+op+boerderij+bij+Beter+Leven+zuivel
Nieuws

Kalfjes 28 dagen op boerderij bij Beter Leven zuivel

De Dierenbescherming heeft vandaag het Beter Leven-keurmerk voor zuivelproducten geïntroduceerd. Jonge kalveren blijven daarbij 28 dagen op het melkveebedrijf voordat ze naar de kalversector gaan.

Supermarkt Jumbo neemt de marktintroductie van het Beter Leven-keurmerk exclusief voor haar rekening. Het gaat nu nog om het keurmerk met één ster dat stapsgewijs verbreed wordt met dierenwelzijns- natuur en milieucriteria. Zes melkveebedrijven nemen deel aan dit concept.

Het Beter Leven keurmerk werkt met eisen die bovenwettelijk zijn, maar omdat er in de melkveehouderij geen wettelijke regels zijn voor huisvesting van de dieren, was het tot op het heden niet eenvoudig om criteria op te stellen. Met het Beter Leven keurmerk voor zuivel heeft de Dierenbescherming basisuitgangspunten omschreven die de melkveehouderij 'koevriendelijker en duurzamer' moeten maken.

Het nieuwe keurmerk schrijft voor dat de jonge kalveren minimaal 28 dagen op het bedrijf blijven in plaats van de huidige veertien dagen en dat ze in groepshokken leven. De Dierenbescherming vindt dit welzijnsvriendelijker en hoopt dat de kalveren minder bevattelijk zijn voor ziekten en het transport beter aan kunnen. De eis van 28 dagen is nog niet operationeel omdat er eerst voldoende afzet bij de kalverbedrijven geregeld moet zijn.

Andere criteria die gelden zijn voldoende lig-, eet- en drinkplekken, brede loopgangen en weidegang van minimaal zes uur per dag gedurende minimaal 120 dagen. Dit laatste geldt ook voor het jongvee.

Zuivel met één ster is een eerste stap naar totale verbreding van het Beter Leven-keurmerk. Bij de andere veesectoren is volgens directeur Co’tje Admiraal van de Dierenbescherming nog een lange weg te gaan, maar “over vijf jaar zijn we een heel eind opgeschoten, de nieuwe criteria staan al met potlood op papier.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer