Kabinet+wil+minder+eiwit+in+veevoer
Nieuws

Kabinet wil minder eiwit in veevoer

Met een pakket maatregelen zet het kabinet nieuwe stappen om de stikstofproblematiek op te lossen.

Naast het verlagen van de maximumsnelheid (overdag) naar 100 km per uur, wil het kabinet de ammoniakuitstoot via veevoer verlagen en de bestaande warme saneringsregeling voor de varkenshouderij uitbreiden.

De stikstofuitstoot via voer wil het kabinet verminderen door de hoeveelheid eiwit te verlagen. Als het voer meer eiwit bevat dan het dier nodig heeft, leidt dit tot extra uitscheiding. Door de hoeveelheid voereiwit te verminderen, kan de stikstofuitscheiding in de vorm van ammoniak worden verlaagd. Ideeën van de sector worden hierbij betrokken.

LTO Nederland vindt het teleurstellend dat het ministerie vooruitlopend op de ideeën van het landbouwcollectief (waarin alle agrarische partijen vertegenwoordigd zijn) vandaag al maatregelen heeft aangekondigd. “Iedereen wint als er niet vanuit paniekvoetbal kortetermijnmaatregelen worden aangekondigd,” aldus Marc Calon, voorzitter LTO Nederland.

Het kabinet geeft verder aan dat 30 procent van de verminderde depositieruimte ten goede komt van de natuur. De overige 70 procent kan gebiedsgericht gebruikt worden om ontwikkelingen weer mogelijk te maken. LTO vindt deze regeling vaag en vraagt zich af wat de 30/70-regeling voor boerenbedrijven inhoudt.

In december komt het Rijk met een nieuw pakket maatregelen, met als ambitie het mogelijk maken van een generieke drempelwaarde. Ook werkt het kabinet aan een collectieve regeling voor het legaliseren van activiteiten die onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) alleen een melding hoefden te doen en geen vergunning aan hoefden te vragen.

LTO wil dat er in de vervolgaanpak niet getornd wordt aan de vergunde rechten. “Eens vergund, blijft vergund!”, aldus LTO. Hiervoor is ze bereid juridische procedures te starten. Stikstof mag ook niet aan fosfaat/dierrechten worden gekoppeld en er mag geen latente ruimte worden ingenomen. Ook de 30 procent afroming bij extern salderen is onacceptabel. Deze punten maken onderdeel uit van een totaalpakket dat LTO ook inbrengt bij het landbouwcollectief ten behoeve van het sectorbrede stikstofplan.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer