Hittestress+ligt+al+op+de+loer
Nieuws

Hittestress ligt al op de loer

Met temperaturen rond de 25 graden ligt hittestress bij kalveren al vroeg in het jaar op de loer.

Kalveren met een hoge voeropname ervaren hittestress al bij een temperatuur van 25 graden en een luchtvochtigheid van 50 procent. Op dat moment loopt de THI (Temperature Humidity Index) op tot boven de 68. De THI combineert temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Het is vooral de luchtvochtigheid die bepaalt of kalveren hittestress ervaren. Ook bij een temperatuur van 23 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 70 procent ervaart een kalf namelijk al hittestress (zie grafiek). Met een hoge luchtvochtigheid kunnen de dieren hun warmte minder makkelijk kwijt.

Om te bepalen of kalveren hittestress ervaren, is het van belang de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid in de stal te meten. De regionale weersverwachting geeft een goede indicatie, maar de situatie in het hok is bepalend. Door de temperatuur ter hoogte van de kalveren te meten en op buienradar.nl de luchtvochtigheid op te zoeken, kunnen kalverhouders zelf bepalen of hun dieren last ondervinden van de hitte.

Kalverhouders kunnen grofweg op twee manieren de gevolgen van hittestress beperken: via voeding en via managementmaatregelen. De belangrijkste managementmaatregel is het beschikbaar stellen van voldoende schoon en fris drinkwater. Ook het verplaatsen van de middagvoerbeurt naar later op de avond is een goede optie om de rust in de stal te bewaren tijdens de heetste periode van de dag. Dieren worden niet verleid om gedurende deze periode voer op te nemen waardoor de warmteproductie in het lichaam niet extra aangewakkerd wordt en de kalveren minder last van de warmte hebben.

Mate van hittestress

THI (Temperature Humidity Index)
Geen hittestress< 68
Hittestress68 - 79
Ernstige hittestress > 79


Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer