Geen+klimaatwinst+bij+krimp+Nederlandse+veestapel
Nieuws

Geen klimaatwinst bij krimp Nederlandse veestapel

Alle maatregelen gericht op krimp van de veehouderij zorgen voor minder milieubelasting in Nederland. Maar als de consumptie van vlees, zuivel en eieren in binnen- en buitenland gelijk blijft, zal de productie verschuiven naar het buitenland en is er geen klimaatwinst.

Dat is de conclusie van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) in het onderzoek Duurzaamheidseffecten van stikstof- en klimaatmaatregelen voor de landbouw. Met de verschuiving van de productie verhuist ook de milieubelasting en die kan volgens het CLM in het buitenland net zo groot zijn of mogelijk zelfs iets groter.

De effecten van stikstof-, fijnstof- en geuremissie op het milieu en de leefomgeving in het buitenland hangen af van de situatie ter plekke. Voor de emissies van broeikasgassen is het effect direct duideijk: als die verhuizen naar het buitenland is voor het klimaat niets bereikt.

De onderzoekers concluderen dat een kleinere veehouderij een neutraal tot positief effect heeft op dierenwelzijn, met name als ondernemers met oudere stallen hun bedrijven beëindigen. Krimp van de intensieve veehouderij heeft op natuur en biodiversiteit een licht positief tot positief effect, en op het landschap een gevarieerd effect (licht negatief tot licht positief).

Krimp van de melkveehouderij heeft zowel negatieve als positieve effecten op natuur, biodiversiteit en landschap, onder meer afhankelijk van de regio of de grondsoort waar de krimp plaatsvindt. Op kringlooplandbouw heeft krimp van elke veehouderijsector een (beperkt tot sterk) positief effect.

Het uitkopen van melkveebedrijven rond Natura2000-gebieden draagt wel bij aan lagere N- en P-excreties en aan lagere emissies van ammoniak, broeikasgassen en fijnstof. Vermindering van de ammoniakemissie komt, meer dan bij landelijke krimp, ten goede aan de natuur in de nabije Natura2000-gebieden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer