Geen+Ierse+kalvertransporten+per+vliegtuig
Nieuws

Geen Ierse kalvertransporten per vliegtuig

Er staan geen vliegtransporten met Ierse kalveren gepland. Dat laat het ministerie van Landbouw weten op Kamervragen van Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren (PvdD).

Het Tweede Kamerlid stelde vragen na aanleiding van de sluiting van de controlepost voor Ierse kalveren in de Franse havenstad Cherbourg. Na de sluiting werden er in de Ierse pers discussies gevoerd om de kalveren per vliegtuig te vervoeren. Ierland heeft een melkveestapel die in het voorjaar afkalft. Om de eigen vleesmarkt te beschermen, worden er van februari tot en met april kalveren geëxporteerd naar het vasteland.

Volgens de PvdD zou er sprake geweest zijn van een transport per vliegtuig van zestienhonderd kalveren. Landbouwminister Adema geeft aan dat er geen concreet plan bekend is. Ook bij de Ierse overheid zijn er geen concrete plannen bekend om kalveren met het vliegtuig van Ierland naar het vasteland van Europa te transporteren.

De Ierse overheid geeft wel aan bekend te zijn met geruchten aangaande dit soort transporten. Deze geruchten keren ieder voorjaar terug, maar tot op heden is er nooit sprake geweest van een concreet plan. Er is ook geen aanvraag bij de Ierse overheid voor certificering van een dergelijk transport. De Ierse overheid heeft aangegeven contact op te nemen met het Nederlandse ministerie wanneer er wel sprake is van transport per vliegtuig om kalveren naar het vasteland van Europa te vervoeren.

De minister geeft verder aan dat hij zich moet houden aan de Europese regels als het gaat om transporten van levende dieren tussen lidstaten. Hij kan daarom dit soort transporten - ook als ze met het vliegtuig worden uitgevoerd - niet verbieden. Wel zegt hij zich in te zetten binnen de EU voor een verbod op langeafstandstransporten van jonge ongespeende kalveren die meer dan acht uur onderweg zijn.

Tot slot laat de minister weten met de kalversector in gesprek te zijn over de beperking van transporten over lange afstanden. Dit item is een onderdeel van het convenant dierwaardige veehouderij waarover op dit moment gesprekken gevoerd worden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer