Gebrek+aan+Duitse+kalveren+laat+prijs+stijgen
Nieuws

Gebrek aan Duitse kalveren laat prijs stijgen

Een teruglopend aanbod in Nederland, in combinatie met een traag opgang komende handel in Duitsland, zorgt er voor dat de jonge kalveren deze week 10 euro per stuk duurder zijn geworden.

Handelaren hadden deze week meer Duitse kalveren verwacht. Vanaf 1 januari 2023 moeten kalveren van Duitse veehouders minimaal vier weken op het melkveebedrijf blijven. Omdat de handel rondom Kerstmis altijd rustig is, was de verwachting dat er vanaf week 3 weer voldoende aanbod zou zijn.

Maar dit is dus niet het geval. Inkopers laten weten dat de handel nog op gang moet kopen. Ook gaan er geluiden dat sommige melkveehouders het moment aangrijpen voor een tweede tak, en de eigen kalveren zelf gaan afmesten. De komende weken zal blijken hoe het aanbod van Duitse kalveren zich herstelt.

Koppels Duitse kalveren die deze week wel op Nederlandse bedrijven zijn gelost, zijn goed van kwaliteit, laten kalverhouders weten. Ze zijn door de Duitse melkveehouders prima verzorgd. Wel is er veel spreiding in gewicht. Op rosébedrijven varieert dit van 60 tot 90 kg. Koppels die naar blankvleesbedrijven gaan hebben een gemiddeld gewicht van 55 kg. Prijzen van deze oudere Duitse kalveren liggen minimaal 40 euro boven het niveau van de Nederlandse kalveren.

Wat betreft de verkoop van kalfsvlees zijn de geluiden positief. De vraag vanuit Italië en Frankrijk naar blank kalfsvlees is ronduit goed te noemen. In deze landen is er weinig aanbod van slachtrijpe koppels en zijn de gewichten ook relatief laag. Dat betekent dat er vraag is naar Nederlands kalfsvlees. De prijs kan hierdoor eenvoudig gehandhaafd worden op 6.30 euro per kg.

Bij de rosés zijn de marktomstandigheden hetzelfde: weinig aanbod houdt de prijs er op. Bij jong rosé loopt de afzet goed en kan een deel van het vlees mee in het blanke segment. Er worden ook geen koppels doorgeschoven naar oud en dat signaal alleen al laat zien dat de verkoop van jong rosé goed verloopt. De prijs voor levering in week 4 blijft 5,20 euro per kg.

Bij oud rosé is de echte prijspiek van 5,10 euro weg. Er zijn afgelopen weken koppels ingekocht voor dit geld, maar aan de afzetkant kan het moeilijk waargemaakt worden. Voor levering komende week zitten de prijzen op 5,00 tot 5,05 euro per kg. Starters blijven stabiel op 360 tot 365 euro per stuk.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer