Extra+geld+voor+kringlooplandbouw+en+klimaatakkoord
Nieuws

Extra geld voor kringlooplandbouw en klimaatakkoord

De begroting van het ministerie van LNV stijgt in 2020 boven de één miljard euro, blijkt uit de miljoenennota.

Het extra geld is vooral bestemd voor de transitie naar kringlooplandbouw, uitvoering van het klimaatakkoord en het herstellen van de balans tussen landbouw en natuur. Projecten die bijdragen aan de omslag naar kringlooplandbouw krijgen prioriteit. In plaats van zoveel mogelijk voedsel te produceren tegen zo laag mogelijke kostprijzen, komen het zuiniger omgaan en hergebruik van grondstoffen centraal te staan.

Een randvoorwaarde voor de overgang naar kringlooplandbouw is een boer die een fatsoenlijke boterham kan verdienen, stelt Schouten. Met banken en andere financiers wil LNV in 2020 afspraken maken over financiële producten voor ondernemers die de omslag naar kringlooplandbouw gaan maken. Ook komt er betere bescherming voor boeren en tuinders door een wettelijk verbod op oneerlijke handelspraktijken waar de ACM op gaat toezien.

Dierenwelzijn blijft in 2020 een belangrijk thema voor LNV. Er komt een wettelijk verbod voor het vervoer van vee tijdens extreme hitte. Ook zet minister Schouten zich in voor betere handhaving op het dierenwelzijn.

Om de varkenshouderij duurzamer en toekomstbestendig te maken en gezondheids- en leefomgevingsrisico’s in gebieden met een hoge veedichtheid te verminderen, heeft het kabinet in totaal €180 miljoen gereserveerd voor het saneren van varkenshouderijen. Varkenshouderijen die geuroverlast voor omwonenden veroorzaken en die willen stoppen kunnen daarom in aanmerking komen voor subsidie. Veehouders die juist toekomstgericht willen innoveren, worden geholpen dat op een duurzame manier te doen. Hiervoor is €60 miljoen gereserveerd.

Foto: Valerie Kuypers

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
  • Donderdag
    18° / 8°
    5 %
Meer weer