Emissiereductie+trekt+zware+wissel+op+financiering
Nieuws

Emissiereductie trekt zware wissel op financiering

Investeringen in emissiereducerende maatregelen hebben vooral consequenties voor de financiering van kalverbedrijven. Dat blijkt tijdens de themadag van Alfa Accountants op donderdag 16 juni.

Eric van den Hengel van stichting I-VEE brak een lans voor wetenschappelijk bewezen technieken en nieuw te ontwikkelen technieken. Stalaanpassingen, technische innovaties, al dan niet in combinatie met managementmaatregelen zoals voeding, zijn volgens hem essentieel in het overeind houden van een gezonde ‘kringloopgeoriënteerde’ landbouw.

Het innovatieproject op een kalverbedrijf in Someren laten volgens hem zien dat er veel meer mogelijk is dan tot nu toe gedacht. Waar ammoniak tot meer dan 50 procent kan worden teruggebracht met brongerichte technieken, kunnen de emissies van geur en methaan met meer dan 80 procent naar beneden gaan.

Ook Gerard van Beek van G van Beek en Zn komt tot dezelfde conclusie: met brongerichte maatregelen zijn zeer forse reducties te behalen van alle stalemissies. Het Calf Clean systeem van zijn bedrijf kan modulair opgebouwd worden om de emissies steeds verder terug te brengen.

De basis is een mestschuif in een ondiepe kelder. Door de keldervloer te coaten, te koelen en na elke schuifbeurt te sproeien, kunnen de emissies stapsgewijs steeds verder teruggebracht worden. Van Beek: “Als we meerdere onderdelen juist combineren, creëren we een excellent stalconcept waar het kalf zich veilig en comfortabel voelt, gezond blijft en goed groeit.”

Pieter Okken van Alfa Accountants boog zich over de vraag of er financiële ruimte is op bedrijven om te investeren in emissiereductie. Zijn conclusie: emissiereductie verzwaart de financieringslasten. Het is per bedrijf maatwerk en kijken wat mogelijk en wenselijk is.

Brongerichte stalsystemen zijn volgens hem vooral mogelijk bij nieuwbouw. Bestaande stallen kunnen nog gebruik maken van luchtwassers, mede omdat dit de goedkoopste oplossing is om de ammoniakemissie te reduceren. Maar de vraag is wel hoelang dit nog geaccepteerd wordt. Daarnaast hebben luchtwassers hoge jaarkosten en reduceren geen broeikasgassen, zoals methaan.

De vraag die steeds gesteld moet worden bij emissiereductie is: kun je de financiering nog verzwaren? En zo ja, wil je dat aangaan voor de komende twintig jaar? Een ondernemer die nu vijftig jaar of ouder is zal volgens Okken anders naar deze vraag kijken dan een jonge ondernemer. Ook is het de vraag welke gevolgen de extra financiering heeft voor de overnamefinanciering of voor de vermogensopbouw van de ondernemer.

Het verwaarden van mest kan een bijdrage leveren om de totale investering beheersbaar te houden. Okken: “De veehouderij zit in een transitie. Het is daarom niet eenvoudig om alle mogelijkheden en consequenties op dit moment te overzien. Subsidies voor het aanpassen van de stallen zijn zeer welkom om deze transitie mogelijk te maken.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    65 %
Meer weer