Eenmalig+vaccineren+tegen+longontsteking+op+dag+7
Nieuws

Eenmalig vaccineren tegen longontsteking op dag 7

MSD heeft een vaccin op de markt gebracht waarbij kalveren vanaf de zevende levensdag gevaccineerd kunnen worden tegen pinkengriep (BRSV) en para-influenza type 3 (PI3). Het vaccin hoeft slechts eenmalig toegediend te worden.

Het vaccin, Bovilis Intranasaal RSP Live, dient intranasaal – via de neus – toegediend te worden. Voor zowel de kalverhouderij als de melkveehouderij biedt het vaccin een oplossing voor longontsteking in de eerste levensmaanden. Het opbouwen van een actieve immuniteit na vaccinatie tegen de twee ziekteverwekkers kost nog steeds een aantal weken. Daarom heeft het de voorkeur kalveren op zeer jonge leeftijd te enten.

Voor toepassing in de kalverhouderij zijn er twee mogelijkheden: vaccinatie op het melkveebedrijf op dag 7 na de geboorte of vaccinatie op het kalverbedrijf vanaf dag 2 na aankomst. Wat mogelijk is hangt uiteraard af van de bereidheid van de melkveehouder, handelaar en de integratie. Omdat het vaccin intranasaal wordt toegediend liggen de vaccinatie kosten wat hoger door de factor arbeid die een dierenarts levert. Er wordt verwacht dat de eenmalige vaccinatie, inclusief dierenartskosten, onder de 10 euro blijft, afhankelijk van aantal kalveren en bedrijfssituatie.

MSD denkt dat het terugkoppelen van gegevens van de kalverhouderij aan de melkveehouderij er aan bij kan dragen dat vleeskalveren geënt gaan worden. Als blijkt dat vaccinatie bijdraagt om uitval en het antibioticagebruik naar beneden te krijgen, zullen partijen eerder geneigd zijn het vaccin in te zetten.

Voordeel van een intranasaal vaccin verder is dat het een a-specifieke afweer teweeg brengt. Dit betekent dat het afweersysteem van het kalf dermate wordt geactiveerd dat ook andere ziekteverwekkers minder kans krijgen om toe te slaan.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer