EFSA%3A+kalveren+vijf+weken+oud+en+maximaal+acht+uur+reizen
Nieuws

EFSA: kalveren vijf weken oud en maximaal acht uur reizen

De Europese voedselagentschap EFSA heeft aanbevelingen opgesteld voor het vervoer van ongespeende kalveren. Als het aan het agentschap ligt zijn deze kalveren minimaal vijf weken oud voordat ze op transport gaan, wegen ze minimaal 50 kilogram en moeten de dieren drie uur rusten na een reis van maximaal acht uur.

Op weg naar een nieuwe Europese transportverordening voor dieren, zien verschillende onderzoeksrapporten het levenslicht. In december 2021 verscheen de eindconclusie van de ANIT-commissie die was ingesteld door het Europees Parlement. Onlangs zijn de aanbevelingen van EFSA openbaar gemaakt na aanleiding van een wetenschappelijk onderzoek.

Het voedselagentschap EFSA vindt dat tussenpozen tussen melkmaaltijden van kalveren niet meer dan twaalf uur mogen bedragen (en niet minder dan 6 uur). Vervolgens moeten de kalveren na een melkmaaltijd drie uur rusten (kunnen liggen op een rustige plaats) om hun maaltijd te kunnen verteren. Om de kalveren in staat te stellen geladen of gelost te worden en na een maaltijd drie uur te rusten, mogen de ritten daarom niet langer duren dan acht uur, constateert het agentschap.

Daarnaast stelt EFSA op basis van beschikbare kennis dat ongespeende kalveren bij vervoer ten minste vijf weken oud moeten zijn en 50 kilogram zwaar. De ANIT-commissie kwam in januari met een voorstel voor een minimale leeftijd van 35 dagen. Na stemming in het Europees parlement werd dat teruggebracht naar minimaal 28 dagen.

Voor wat betreft transport per veerboot vindt EFSA dat de duur van de reis niet als rusttijd mag worden beschouwd. Verder stelt het agentschap dat jonge kalveren geen elektrolyten mogen krijgen tijdens transport maar melk of een melkvervanger van de juiste temperatuur. Ook zouden personen die met ongespeende kalveren omgaan, opgeleid moeten worden omdat jonge kalveren specifieke behoeften hebben.

De Europese Commissie wil in 2023 een nieuwe transportverordening presenteren. Beide rapporten (ANIT en EFSA) zijn bouwstenen voor de Europese Commissie bij het vernieuwen van de huidige Europese transportverordening uit 2005.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer