Dutch+Dairymen+Board+pleit+voor+%26lsquo%3Beigen+kalf+eerst%26rsquo%3B
Nieuws

Dutch Dairymen Board pleit voor ‘eigen kalf eerst’

De Dutch Dairymen Board (DDB) reageert op de uitzending van tv-uitzending van Zembla van vorige week. Volgens de belangenorganisatie van melkveehouders klopt het niet dat DDB de brandbrief van Netwerk Grondig heeft ondertekend waarin gepleit wordt voor een importstop van jonge kalveren.

DDB is wel voorstander van het standpuntpunt ‘eigen kalf eerst’. Als de kalversector de komende jaren krimpt, zal dit als eerste gevolgen moeten hebben voor de importkalveren, stelt de organisatie. Want wanneer kalverintegraties de importen op gelijke hoogte houden bij een krimp ‘dan zal er voor zo’n 500.000 Nederlandse kalveren geen plaats meer zijn’. Dat kan niet de bedoeling zijn, vindt DDB.

Sinds haar oprichting staat de DDB voor een kostendekkende prijs en toekomstperspectief voor melkveehouders. Ook de kalverhouderij draagt de DDB een warm hart toe. ‘We zijn er van overtuigd dat de kalvermesters net zo goed als ons gebukt gaan onder de dominante rol van enkele grote marktpartijen die vele schakels in de keten beheersen en bezitten: van een eerlijke prijsvorming is na het sluiten van de meeste veemarkten en het samengaan van marktpartijen, allang geen sprake meer’.

De lage opbrengstprijs van de jonge kalveren, in relatie tot de zorg die melkveehouders voor hun dieren leveren, is dan ook de grootste twistpunt van de DDB. ‘Onder het mom dat we als melkveehouders onze maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen zijn deze programma’s (Kalfoké en het Kalvervolgsysteem) opgelegd. De kalverintegraties, zegden in aanloop naar deze extra programma’s toe om ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Echter, de prijs voor Nederlandse kalveren is nog nooit lager geweest, ondanks het feit dat er 9 procent minder kalveren in Nederland worden geboren’.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer