Drie+opties+voor+verplicht+inzaaien+vanggewas
Nieuws

Drie opties voor verplicht inzaaien vanggewas

Veehouders die snijmais telen op zand en lössgrond, hebben komend jaar drie opties om te voldoen aan de verplichte inzaai van een vanggewas vóór 1 oktober.

Ze kunnen kiezen uit nazaai, onderzaai of gelijktijdige inzaai van het vanggewas. Bij nazaai wordt het vanggewas gezaaid na de maisoogst, uiterlijk op 30 september. Grootste risico bij nazaai is mais oogsten die nog niet rijp is. Het toepassen van een zeer vroeg maisras ligt dan voor de hand, evenals het zaaien van mais op gronden waarvan bekend is dat de mais tijdig afrijpt. .

Om een ruimere keuze te hebben in het zaaien van een maisras is onderzaai of gelijktijdig inzaaien een optie. Onderzaai kan plaatsvinden als de mais vier tot zes bladen heeft ontwikkeld. Om de onderzaai te laten slagen moet de onkruidbestrijding aangepast worden zodat het vanggewas ongestoord kan groeien.

Een vanggewas kan ook gelijktijdig met mais gezaaid worden, dit bespaart een werkgang. Groot voordeel van onderzaai en gelijktijdige inzaai is dat het wortelstelsel van gras veel organische stof vormt. De bodemvruchtbaarheid verbetert hierdoor.

Ook gaan er minder mineralen verloren met onderzaai of gelijktijdige inzaai. Het volggewas kan hiervan profiteren. Wel moet het vanggewas tijdig ondergewerkt worden als er volgend jaar weer een maisteelt volgt zodat een droog zaaibed voor de mais wordt voorkomen. Een snede gras oogsten heeft daarom niet de voorkeur. Onderwerken van het vanggewas mag pas na 1 februari.

De nieuwe maatregel die dit jaar in gaat op zand en löss is bedoeld om uitspoeling van mineralen naar het grondwater te voorkomen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer