Dierenbescherming+in+de+bres+voor+Brabantse+boeren
Nieuws

Dierenbescherming in de bres voor Brabantse boeren

De Dierenbescherming pleit voor uitstel van de strenge milieueisen in Noord-Brabant.

Het Brabantse beleid zal volgens de organisatie vooral leiden tot het plaatsen van luchtwassers en niet tot de komst van duurzame stallen, stelt beleidsmedewerker Bert van den Berg in het Algemeen Dagblad.

“Ik schuif de laatste tijd volop aan bij overleggen over een toekomstbestendige pluimveestal, kalverstal of varkensstal. En telkens komt daar weer hetzelfde probleem op tafel: iedereen wil wel, maar de tijd dringt en het is de vraag of het systeem wel op tijd is goedgekeurd.” Van den Berg wil af van de ‘onnodige haast’ en de tijd gebruiken om tot echt duurzame oplossingen te komen.

Jaren geleden kwamen boeren, milieupartijen en de provincie Noord-Brabant overeen om stallen vóór 2028 duurzaam te maken. In 2017 werd deze termijn eenzijdig door de provincie teruggeschroefd tot 2022. Omdat in meerdere sectoren geen andere oplossingen zijn dan het plaatsen van luchtwassers, en de tijd te kort is voor het ontwikkelen van nieuwe stalsystemen, lijken luchtwassers de enige optie. Volgens de Dierenbescherming is dit niet wenselijk omdat het stalklimaat voor de dieren niet verbetert en de schadelijke gevolgen bij brand toenemen.

Volgens Van den Berg moet na de verkiezingen de nieuwe coalitie in Noord-Brabant kiezen voor een realistisch alternatief in tijd. “Door de landelijke stoppersregeling verdwijnen er in 2020 al 1.500 varkenshouderijen. Dat geeft tijd en lucht om tot betere oplossingen te komen."

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer