Dertien+pilots+voor+alternatieve+kalverketens+van+start
Nieuws

Dertien pilots voor alternatieve kalverketens van start

Dertien aanvragen voldoen aan de voorwaarden van de subsidieregeling voor het opzetten van alternatieve kalverketens die het ministerie in de zomer van 2022 heeft uitgezet.

Aanvragers konden inschrijven op een thema dat voortkomt uit de scenariostudie die het ministerie van LNV in het voorjaar van 2022 naar buiten heeft gebracht.

Vier pilots starten binnen het thema ‘loyaal aan lokaal’. Hierbij levert een melkveehouder zijn kalveren rechtstreeks, zonder tussenkomst van een verzamelcentrum, aan een kalverhouder en wordt een gezamenlijk gezondheidsplan van de melkvee- en kalverhouder geschreven.

Binnen het thema ‘maximaal integraal’ start één pilot waarbij kalveren tot de leeftijd van drie maanden bij de melkveehouder blijven alvorens te worden verplaatst naar een kalverhouder. Vier pilots starten binnen het thema ‘thuis en tevreden’ waarbij de kalveren bij de melkveehouder blijven tot ze geslacht worden.

Vier pilots starten binnen het thema ‘gezonde kalverketen overig’ waarbij de aanvrager onderbouwt welke verandering in de keten op welke wijze zal leiden tot een verbetering van de gezondheid en het welzijn van kalveren.

De proefprojecten moeten binnen twee jaar na de datum van subsidieverlening zijn afgerond. Dat is voor eind 2024. Veehouders hebben bij hun aanvraag aangegeven hoe de opgedane kennis zal worden verspreid. De monitoring van het

welzijn en de gezondheid van de kalveren zal door het ministerie van LNV worden georganiseerd, zodat de resultaten van de verschillende pilots onderling en met historische data kunnen worden vergeleken.

De pilots gezonde kalverketen zijn bedoeld om systeeminnovatie in de melkvee- en kalverhouderij te stimuleren en te onderzoeken in welke mate een systeemverandering kan bijdragen aan een integrale oplossing voor diergezondheid (inclusief antibioticareductie) en dierenwelzijn. Als dergelijke aanpassingen effectief, haalbaar, betaalbaar en schaalbaar zijn, kunnen deze mogelijk een aanvulling vormen op de huidige kalverketen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
  • Maandag
    19° / 10°
    70 %
Meer weer