COV%3A+slachterijen+leven+regels+goed+na
Nieuws

COV: slachterijen leven regels goed na

Van de 70.000 inspecties die de NVWA heeft gedaan in slachterijen in de jaren 2019 en 2020 heeft minder dan 0,2 procent geleid tot een boete. In minder dan 0,5 procent van de gevallen werd een schriftelijke waarschuwing gegeven.

De twintig grootste varkens-, runder- en kalverslachterijen staan vanwege de grote aantallen dieren die er geslacht en verwerkt worden, onder zogeheten ‘permanent toezicht’. Dit betekent dat de NVWA dagelijks controles uitvoert op dierenwelzijn, diergezondheid en voedselveiligheid.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is tevreden met de resultaten. Over de laatste 6.500 inspecties van 2020 zijn zelfs geen boetes uitgedeeld. De NVWA maakt ook inzichtelijk hoe de individuele bedrijven scoren. Daaruit blijkt dat het recente dierenwelzijnsincident bij slachterij Gosschalk inderdaad een incident is, schrijft de COV: ‘Het bedrijf heeft prima scores op het gebied van dierenwelzijn. In 2019 en 2020 kreeg het daarvoor geen enkele boete of schriftelijke waarschuwing’.

COV-voorzitter Hoedemaker heeft wel enkele kritische kanttekeningen bij de publicatie van de NVWA over dezelfde onderzoeksresultaten. De controle-organisatie spreekt over ‘honderden boetes en waarschuwingen’. Hoedemaker: “De kop die de NVWA boven haar nieuwsbericht zette, is onnodig negatief. Het beeld dat hiermee opgeroepen wordt, is niet representatief. Het lijkt alsof de inspectie zich met deze kop wil profileren ten koste van een sector, die het feitelijk juist heel erg goed doet.”

Ook worden er volgens de COV-voorzitter door de NVWA overtredingen gerapporteerd, waartegen nog bezwaarprocedures lopen. "Dat is in strijd met het beginsel dat je onschuldig bent totdat het tegendeel bewezen is. In de praktijk blijkt dat die voorlopige overtredingen vaak ingetrokken of weerlegd worden. Dit wel publiceren schept een onterecht negatief beeld. Een onafhankelijke en objectieve overheidsinspectie moet dit niet willen.”

De resultaten van de individuele slachterijen zijn hier in te zien.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer