Brabantse+kalverhouders+spreken+zorgen+uit+over+tijdstraject+provincie
Nieuws

Brabantse kalverhouders spreken zorgen uit over tijdstraject provincie

65 kalverhouders waren vandaag aanwezig op een bijeenkomst over toekomstbestendige stallen in het Brabantse provinciehuis. Ze spraken er hun zorgen uit over het korte tijdstraject voor het aanpassen van hun stallen.

Alle Brabantse kalverstallen ouder dan twintig jaar moeten vóór 2022 zijn aangepast waardoor ze 50 procent minder ammoniak uitstoten. Op 1 januari 2020 moeten kalverhouders een vergunbare aanvraag hebben ingediend.

Probleem is alleen dat luchtwassers op dit moment de enige oplossing zijn om te voldoen aan de Brabantse eisen. Voor kalverhouders zijn luchtwassers niet de eerste keuze, bleek tijdens de discussie. Vanwege hoge kosten, schade aan de stal door de uitstoot van zure lucht en brandveiligheid zoeken kalverhouders liever naar oplossingen bij de bron in de stal.

De lopende onderzoeken en proefstalaanvragen voor emmisiebeperkende stalsystemen in Noord-Brabant leveren op korte termijn geen oplossing voor de gehele sector, zo bleek uit de presentaties, terwijl kalverhouders nu wel moeten starten met het aanvragen van een nieuwe vergunning.

Aanwezige beleidsmedewerkers van de provincie gaan de zorgen van de kalverhouders bespreken met de betreffende gedeputeerden. Naast het bediscussiëren van de actualiteit tot aan 1 januari 2020, werd er deze dag ook nagedacht over een breed scala aan oplossingen om stallen integraal toekomstbestendig te maken.

Foto Erik van der Burgt

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer