Brabant+legt+vergunningverlening+stil
Nieuws

Brabant legt vergunningverlening stil

De provincie Noord-Brabant legt de vergunningverlening stil voor aanvragen waarbij er stikstofeffecten zijn op Natura 2000-gebieden.

Aanleiding voor dit besluit zijn de Natuurdoelanalyses van de Natura 2000-gebieden in Noord-Brabant. Die laten volgens de provincie een verslechterd beeld zien van de natuur. Voor de provincie is dit aanleiding om de vergunningverlening stil te leggen. Projecten waarbij geen sprake is van stikstofdepositie op de betreffende Natura 2000-gebieden kunnen wel worden uitgevoerd.

Het besluit heeft gevolgen voor alle sectoren (infrastructuur, landbouw, industrie en woningbouw). Op dit moment brengt de provincie in kaart wat de precieze gevolgen zijn. Ook wordt gekeken naar welke maatregelen zo snel mogelijk genomen kunnen worden om Brabant weer open te krijgen.

Uit de Natuurdoelanalyses blijkt dat in de Brabantse Natura 2000-gebieden de Europese natuurdoelen niet worden behaald met de huidige maatregelen. De problemen worden volgens de provincie veroorzaakt door een mix van verzuring, vermesting en verdroging, dat per gebied verschilt. De vergunningverlening ligt stil totdat er een goede (juridische) borging is van de aanvullende maatregelen en de effecten daarvan voldoende zeker zijn. De provincie vraagt voor het maken van een nieuwe aanpak meer duidelijkheid van het Rijk.

Vanuit boerenorganisaties wordt er verbitterd gereageerd. Al dertig jaar zijn landbouwers bezig met het reduceren van de stikstofuitstoot, die intussen met 60 procent gedaald is. Ook aan verdere reductie wordt gewerkt. "We moeten echt het debat gaan voeren, wanneer is het genoeg", aldus Hendrik Hoeksema van ZLTO in regionale media.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
Meer weer