Boerenorganisaties+willen+regie+overnemen
Nieuws

Boerenorganisaties willen regie overnemen

Omdat de stikstofplannen van het kabinet Rutte-IV onhaalbaar, onuitvoerbaar, onnodig en ongewenst zijn, willen boerenorganisaties zelf de regie over het platteland overnemen.

Dit stellen zeven partijen in een gezamenlijke boodschap. Ze (FDF, LTO, NAV, NMV, NVP, POV, DDB) roepen Kamerleden, provinciale en gemeentelijke bestuurders op afstand te nemen van de plannen die minister Van der Wal op 10 juni presenteerde. "Op deze manier heeft overleggen geen zin", stellen ze. "Dan zal de minister zich er zelf mee moeten redden."

De zeven partijen willen met Kamerleden, waterschappen, gedeputeerden, statenleden, colleges van B&W en gemeenteraden in overleg om realisme, praktisch plattelandsgehalte en tijd in de voorstellen te brengen. Daarnaast willen ze met een een spervuur aan Wob-verzoeken alle onderliggende wetenschappelijke onderzoeken en modellen en hun onderbouwing in de openbaarheid brengen: "Juridische procedures zullen volgen waar nodig. Zo zal het voorgenomen stikstofbeleid van minister Van der Wal zichzelf opblazen, wat ons betreft wel voordat het te laat is en het platteland en de mensen die daar wonen, werken en leven in een volgende recessie en crisis zijn gestort."

Vóór 1 juli 2023 - het tijdspad in de voorliggende plannen - wil de groep belangenbehartigers duidelijk maken welke investeringen en innovaties in de diverse sectoren uitvoerbaar zijn en welke gegarandeerde en juridisch geborgde effecten deze moeten opleveren ten aanzien van klimaat, bodem, water en lucht (inclusief stikstof). "We kunnen in al die gebieden aan onze Europese verplichtingen voldoen door te doen wat nodig is met maatregelen (hydrologie, inrichting, beheer) binnen die gebieden zelf, soms aangevuld met een enkele verplaatsing van een veehouderijbedrijf óf plaatselijke aanpassing van zo’n gebied. We hebben LNV hier niet voor nodig."

De boerenorganisaties willen dit proces uitvoeren onder leiding van de provinciebesturen. Provincies en gemeentes worden gevraagd experts te leveren op het terrein van handhaving, zodat dat punt vanaf het begin wordt meegenomen. De boerenorganisaties zullen het kabinet vragen juristen te leveren op het punt van wet- en regelgeving. "We willen het immers samen doen, maar wel met mensen die vooruit willen. Zo nodig huren we zelf extra expertise in. Voor alle duidelijkheid: alleen meedenkende partijen doen aan dit spoor mee. Met remmers in vaste dienst van overheidswege blijven we immers het gevaar lopen dat de rigide opgelegde doelen ons investerings- en innovatieproces komen verstoren." Wanneer de meedenkende personen daar niet op in gaan, worden onafhankelijke wetenschappers ingehuurd.

De partijen sluiten af met de opmerking: "Wij willen vooruit! Verder blijven aanmodderen is geen optie. Daar zijn de natuur en landbouw beiden niet bij gebaat. Dan zo nodig maar even zónder LNV en onder andere regie en met alle kracht die boeren- en tuinders en hun organisaties in zich hebben."

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
  • Maandag
    19° / 10°
    70 %
Meer weer