Boer+staat+sterker+bij+oneerlijke+handelspraktijken
Nieuws

Boer staat sterker bij oneerlijke handelspraktijken

Het kabinet neemt maatregelen om de marktpositie van boeren en tuinders te versterken.

Om de ongelijke verhoudingen in de voedselketen recht te trekken introduceren minister Schouten (LNV) en staatssecretaris Keijzer (EZ) een expliciet verbod op een aantal oneerlijke handelspraktijken in de land- en tuinbouwsector. Bij overtredingen kunnen zowel de rechter als de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ingrijpen en sancties opleggen.

Boeren krijgen ook meer ruimte om de krachten te bundelen en daarnaast komt er een meldpunt waar agrarisch ondernemers vertrouwelijk vermeende misstanden kunnen aankaarten. De ACM gaat bovendien periodiek onderzoek doen naar de prijsvorming en eventuele problemen in de sector.

Een ander element van de brede aanpak van de overheid is het meer gelijk trekken van de onderhandelingsmacht tussen individuele boeren en de vaak sterk geconcentreerde levensmiddelenindustrie en supermarkten. Het kabinet gaat duidelijkheid geven over bestaande en nieuwe wettelijke mogelijkheden tot samenwerking en het maken van onderlinge afspraken.

Onderzoek van Wageningen Economic Research wijst uit dat 10 tot 20% procent van de primaire producenten in de keten te maken heeft met handelspraktijken die zij als oneerlijk ervaren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het kort van tevoren annuleren van een bestelling van bederfelijke producten of het eenzijdig en met terugwerkende kracht wijzigen van contracten.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer