BBB+bezoekt+Brabantse+kalverhouder
Nieuws

BBB bezoekt Brabantse kalverhouder

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas heeft woensdag 5 mei het kalverbedrijf van Gea en Stefan Thelosen bezocht.

Ze stelde zich op de hoogte van de verschillende stalinnovaties die de kalverhouders uit Someren (NBr) samen met leveranciers aan het ontwikkelen zijn en de drempels die de ondernemers ondervinden bij het aanvragen van een vergunning voor een innovatief stalsysteem.

Vanuit de Vereniging van Kalverhouders (VVK) werd een presentatie gegeven over het lopend onderzoek dat plaatsvindt met financiële steun van de provincie Noord-Brabant. Er worden zowel verschillende vloeruitvoeringen als keldermaatregelen getest. Van de zeven aanwezige technieken, kiezen de ondernemers uit Someren één techniek die ze gaan toepassen in een nieuwe stal.

Omdat deze techniek nog geen RAV-code heeft en er een bewerkingstap plaatsvindt aan de vaste mest, loopt de vergunningsaanvraag veel vertraging op. Stefan Thelosen is vooral verbaasd over het taaie proces waar hij doorheen moet terwijl hij vanuit de onderzoeken op zijn bedrijf kan aantonen dat de emissie van ammoniak, methaan, geur en fijnstof drastisch minder worden.

Van der Plas erkent het feit dat wet- en regelgeving innovatie in de weg zit: “Ondernemen lukt niet als je mensen zo blijft tegenwerken.” Ze stelt dat veehouders de kromheid van regels niet alleen binnen studiegroepen en de sector kenbaar moeten maken, maar ook in Jip en Janneke taal voor burgers: “Laat zien wat je plan is, wat je daar zelf aan kunt doen en waarom het je niet lukt. Neem de onwetendheid weg bij burgers en laat het niet zover komen dat zij denken: ze willen niet.”

De discussie met burgers moet volgens Van der Plas veel beter en breder worden opgepakt. “Pas als je de kennis verspreidt, ontstaat er begrip en begrip leidt tot draagvlak. Daar moet de veehouderij zijn activiteiten op richten. Als de maatschappij meegaat, gaat ook Den Haag mee. Dit is de verantwoordelijkheid van elk bedrijf.”

Het Tweede Kamerlid ziet dat er met de scenariostudies een maatschappelijke discussie is opgestart tegen de kalverhouderij. “Dat gebeurde met de nertsenhouderij ook. Veertig jaar later weten we waartoe dat geleid heeft.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer