Antibioticagebruik+nagenoeg+gelijk
Nieuws

Antibioticagebruik nagenoeg gelijk

Het antibioticumgebruik in de kalversector is nagenoeg gelijk aan 2020 blijkt uit de jaarlijkse analyse van de diergeneesmiddelenautiriteit SDa.

Over de periode 2016-2020 liet de blankvleessector een dalende trend zien. Bedrijven hebben door de tijd heen wel een wisselend gebruik. Dit betekent dat het verbeterbeleid op blankvleesbedrijven niet gericht moet zijn op de staart van uitbijters, maar op een structurele aanpak op bedrijven en in de keten om te komen tot een verdere vermindering van het antibioticumgebruik.

Voor blankvleeskalverbedrijven is een voorlopige benchmarkwaarde vastgesteld op 23 DDDAF, 23 procent van de bedrijven heeft een gebruik hoger dan deze waarde. Structureel hooggebruik komt relatief weinig voor. Het expertpanel hoopt dat er over 2022 een vervolg kan worden gegeven aan de eerder ingezette daling van het gebruik.

De voorlopige benchmarkwaarde voor roséstartbedrijven is vastgesteld op 67 DDDAF. Meer dan de helft van de bedrijven (55%) bevindt zich in het actiegebied. Structureel hooggebruik komt zeer regelmatig voor, 37 procent van de bedrijven had in zowel 2020 als 2021 een gebruik boven de actiewaarde. Bij bedrijven met roséstart werkt de sector aan een nieuwe rekensystematiek om het gebruik op bedrijfsniveau nauwkeuriger vast te leggen, zodat de kalverhouder zich beter kan herkennen in het berekende gebruik.

Het antibioticumgebruik bij roseéafmest is laag (1,6 DDDAF). De afgelopen drie jaar is het gebruik ongeveer 4 DDDAF gemiddeld. De verdeling is nog wel breed, bedrijven met een gebruik twee keer hoger dan de benchmarkwaarde van 4 komen regelmatig voor.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer