Ammoniakmeting+landbouw+geeft+vertekend+beeld
Nieuws

Ammoniakmeting landbouw geeft vertekend beeld

Het ammoniakmeetstation in Vredepeel is verkeerd geplaatst waardoor de ammoniakmetingen hoger uitkomen dan ze in werkelijkheid zijn.

Dat stellen de onderzoeksjournalisten Geesje Rotgers en Jaap Hanekamp. Het meetstation ligt op de grens van Noord-Brabant en Limburg en brengt de achtergrondconcentratie in deze regio in beeld. Het is één van de vier landelijke meetstations waar ammoniakmetingen worden gedaan voor de landbouwachtergrondconcentraties.

Na analyse van de cijfers van meetstation Vredepeel zagen de onderzoekers dat er in de winter hoge ammoniakpieken zijn, terwijl er geen mest wordt uitgereden. Al snel bleek dat de pieken alleen optreden bij noordoostenwind. Rotgers constateerde dat er een pluimveebedrijf op 150 meter ten noordoosten van het meetstation staat terwijl richtlijnen aangeven dat er minimaal 300 meter moet liggen tussen het meetstation en het landbouwbedrijf en liever 500 meter.

Eén lokale bron heeft zo een behoorlijke invloed op de landelijke waarden van de ammoniakconcentratie uit de landbouw. Als alle pieken van alle meetstations worden weggehaald daalt de achtergrondconcentratie van ammoniak uit de landbouw met 25 procent, stellen de onderzoekers.

Rotgers en Hanekamp constateerden verder dat de provincie Noord-Brabant de gegevens van het meetstation in Vredepeel moedwillig hebben misbruikt. In het rapport over de ammoniaksituatie in de Peel heeft een ambtenaar het meetstation op papier naar boven geplaatst waardoor het lijkt of de ammoniakconcentratie ten noordoosten van het meetstation uit het landelijk gebied komt. Rotgers: "Als je in staat bent om dit soort grafieken te maken, ken je ook de achterliggende gedachten van dit soort grafieken."

Het RIVM - verantwoordelijk voor het plaatsen van het meeststation - weerspreekt de aantijgingen van de onderzoekers. Volgens het RIVM worden er correcties uitgevoerd voor het feit dat de metingen lokaal beïnvloed worden. Het station wordt daarom niet meegenomen bij het ijken van de kaarten waarop de ammoniakdepositie staat weergegeven. In de trendanalyses van de luchtkwaliteit wordt het meetstation wel meegenomen.

Volgens Rotgers en Hanekamp is er vanuit de autoriteiten veel kritiek op het niet naleven van milieuregels door sommige boeren. "Terecht. Maar het omgekeerde, overheden die zich niet aan regels houden en de landbouw extra ammoniak in de schoenen schuiven, dat moeten boeren kennelijk wel normaal vinden. Hier is sprake van onbehoorlijk bestuur.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    16° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
Meer weer