Achttien+besmettingen+AVP%2C+teller+loopt+hard+op
Nieuws

Achttien besmettingen AVP, teller loopt hard op

Sinds de uitbraak op 13 september is bij achttien dode everzwijnen in de Belgische provincie Luxemburg Afrikaanse varkenspest (AVP) aangetoond. Dat meldt het Belgische voedselagentschap FAVV.

Alle besmettingen zijn geconstateerd rondom het dorp Etalle. In heel België, en specifiek in de provincie Luxemburg, zijn tal van maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Ook in Nederland wordt actie ondernomen. Aanstaande zaterdag worden tankstations aan snelwegen tussen Maastricht naar Eindhoven voorzien van posters. Ze moeten reizigers waarschuwen voor de gevaren van het weggooien van voedselresten.

De actie is een initiatief van dierenartsen en varkenshouders. Het stoort hen dat de overheid geen initiatieven neemt op dit vlak. De posters, gemaakt door de NVWA, komen vooral te hangen in de omgeving van vuilnisbakken. De actie moet reizigers doordringen van de risico’s op het weggooien van voedselresten. Het varkenspestvirus blijft namelijk lang actief op vlees van besmette varkens.

Enkele dagen geleden maakte dagblad Het Laatste Nieuws bekend dat illegale invoer van buitenlandse zwijnen uit Oost-Europa wel eens de oorzaak zou kunnen zijn van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Het zou een publiek geheim zijn dat in de Belgische Ardennen half tamme, gefokte zwijnen worden uitgezet voor de plezierjacht. Het uitzetten gebeurt de avond voor de jacht plaatsvindt zodat de dieren relatief makkelijk kunnen worden geschoten.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer