Aanhoudend+warm+weer%3A+voorkom+hittestress
Nieuws

Aanhoudend warm weer: voorkom hittestress

Met temperaturen tot aan 30 graden Celsius in het zuiden en 26 graden in het noorden, is het tot en met dinsdag zeer warm. Ook daarna blijven de temperaturen hoog. Neem tijdig de juiste maatregelen om hittestress bij kalveren te voorkomen.

Tijdens warme dagen hebben vleeskalveren behoefte aan extra water. Met de hoge krachtvoergiften is een dagelijkse watergift van tweemaal 3 tot tweemaal 4 liter aan te bevelen. Controleer bij rosékalveren alle nippels op hun waterleverend vermogen en maak ze schoon als de watergift onvoldoende is.

Kalveren die hittestress ervaren, zullen vaak hyperventileren en zweten en hebben een slechte eetlust. Ook de herkauwactiviteit is minder. Alle ventilatoren mogen gedurende deze dagen tot laat in de avond maximaal draaien. Controleren of de ventilatoren tot hun maximale capaciteit kunnen komen, is aan te raden.

De voertijd in de middag mag doorgeschoven worden naar een later moment en een gift van 70 procent van de dagelijkse hoeveelheid is voldoende tijdens de meest hete dagen. Omdat de dieren minder herkauwen, en dus minder speeksel vormen, is extra toedienen van bicarbonaat aan te raden zodat er geen pensverzuring optreedt. Extra vitamine E en C toedienen zorgt er voor dat de dieren beter met de hittestress kunnen omgaan.

Rust is ook belangrijk voor kalveren. Het bestrijden van vliegen geeft kalveren meer rust en het selecteren van dieren kan het beste vroeg in de ochtend plaatsvinden. Selecteren geeft namelijk extra warmteproductie in de stal. In de middag selecteren kan fataal zijn voor sommige dieren.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer