Aandacht+voor+vachthygi%3Fne+in+winter
Nieuws

Aandacht voor vachthygi?ne in winter

Door het bedompte weer van de afgelopen weken, worden kalvervachten sneller vies. Extra aandacht is noodzakelijk om de dieren schoon naar het slachthuis te kunnen laten gaan.

Hoewel vachthygiëne het hele jaar door belangrijk is, zijn kalveren in de winter het gevoeligst voor een vieze vacht. De ventilatiehoeveelheden nemen af terwijl de luchtvochtigheid hoog is. Vachten zijn daardoor sneller vatbaar voor vuil.

Preventief scheren van kalveren kan veel ergernis voorkomen. Kalveren kunnen hun warmte beter kwijt waardoor de vachten aan het einde van de ronde nog steeds schoon zijn. Houd wel rekening met een goede scheertechniek zodat de huid niet beschadigd raakt. Een wondje is niet fijn voor het kalf maar vermindert ook de uiteindelijke opbrengst van het dier omdat het kalfsvel in een lagere kwaliteitsklasse valt.

Andere maatregelen die genomen kunnen worden om vachten schoon te houden zijn: roosterspleten open houden, voorkomen van schuimvorming in de put en het voeren van extra gehakseld stro en snijmais. Vaarskalveren vragen om speciale aandacht. Doordat deze dieren een grote plascirkel hebben, zijn de hokken waarin ze leven vaak natter. Geef vaarzen daarom een plaats in de stal waar de mestdoorlaat maximaal is.

Volgens Europese regels moeten kalveren schoon op de slachterij worden aangevoerd zodat de kans op bezoedeling van vlees minimaal is. De NVWA controleert hierop in het slachthuis. Harde ingedroogde mest zorgt ook voor een trager slachtproces waardoor de slachtkosten hoger liggen.

De vachthygiëne wordt door SKV sinds 2017 bij alle kalveren gescoord voor afvoer naar slacht. Vanaf eind 2019 gaat de uitslag van de vachthygiënescore van een koppel niet alleen naar de juridisch eigenaar van de kalveren, maar ook naar de houder.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer