Gesprek+met+Remkes+en+kabinet+alleen+zonder+%27taboes%27
Nieuws

Gesprek met Remkes en kabinet alleen zonder 'taboes'

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes wil een open gesprek met vertegenwoordigers van de landbouw en het kabinet waarin geen taboes zijn. LTO Nederland wil alleen in geprek gaan als ook het kabinet zonder taboes het gesprek wil in gaan.

Volgens LTO heeft een gesprek alleen zin wanneer het gaat over het tijdspad van het stikstofbeleid, de doelen en de beschikbare middelen, waaronder brede innovatie, het niet wettelijk verankeren van de methodiek van kritische depositie waarden (KDW) en aandacht voor het perspectief voor de landbouw.

LTO laat weten verheugd te zijn dat Remkes zonder taboes het gesprek wil in gaan, maar de organisatie is terughoudendheid omdat er steeds één of meerdere ministers bij de gesprekken aanwezig zijn: "Het kabinet heeft zich bij herhaling onwillig getoond om het over genoemde zaken te hebben. Dit is zowel in het Kamerdebat als persconferenties door verschillende bewindspersonen herhaald", aldus LTO.

Remkes geeft aan dat hij bemiddelt vanuit een strikt onafhankelijke rol. Dit houdt volgens hem in dat hij over het proces en de inhoud geen verantwoording aflegt aan het kabinet. Ook wordt hij in zijn rol niet ondersteund door een ministerie. Het gesprek is enkel tussen een vertegenwoordiging van de landbouwsector en het kabinet.

De beoogt bemiddelaar heeft niet de illusie dat met enkele gesprekken de kou uit de lucht is en de partijen het eens zijn over het pad voorwaarts. Remkes: "Daarvoor lijken de visies en belangen op dit moment te ver uit elkaar te liggen. Ik hoop wel dat het lukt om weer iets van onderling vertrouwen op te bouwen en een basis te vinden om duurzaam met elkaar in dialoog te gaan, vanuit wederzijds respect."

Remkes plan is nog steeds om eind augustus met zijn bevindingen naar buiten te komen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    26° / 14°
    50 %
  • Woensdag
    22° / 13°
    70 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    60 %
Meer weer