Remkes+als+%27gespreksleider%27+roept+vragen+op
Nieuws

Remkes als 'gespreksleider' roept vragen op

Het kabinet heeft oud-minister en oud-Tweede Kamerlid Johan Remkes voorgesteld als 'onafhankelijk gespreksleider' om te bemiddelen tussen kabinet, ministeries en boeren.

Dat het woord gespreksleider in de brief van de ministers Staghouwer en Van der Wal staat, doet de wenkbrauwen fronzen bij boeren. LTO laat weten vast te houden aan het besluit van de Tweede Kamer om een bemiddelaar aan te stellen en geen gespreksleider. "Een gespreksleider heeft immers geen bevoegdheden", stelt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak.

"De Tweede Kamer heeft ook geen voorwaarden vooraf gesteld, dat doet het kabinet nu wel." Van der Tak geeft aan dat hij de bemiddelaar gaat uitleggen dat LTO geen voorwaarden vooraf wil: "Onhaalbare doelen, zoals de kritische depositiewaarden en 50 procent reductie moeten van tafel. Er moet een duidelijk perspectief komen met de focus op innovatie."

Agractie heeft geen behoefte aan een theekransje, geeft voorzitter Bart Kemp aan. "Dan zullen de acties in het land blijven aanhouden." Zijn organisatie wil gesprekken voeren met de juiste personen, het liefst met premier Rutte en minister Van der Wal. Deze gesprekken moeten gaan over realistische doelen. "Dat betekent dat de kritische depositiewaarden uit de stikstofwet moeten", aldus Kemp. "Bovendien moeten de gesprekken leiden tot een zeer snelle oplossing voor de PAS-melders."

LTO zegt niet betrokken te zijn geweest bij de keuze voor Remkes, maar in beginsel open te staan voor een gesprek. Volgens de belangenorganisatie is Johan Remkes een 'bestuurlijk zwaargewicht met diepe kennis van het stikstofdossier'. De organisatie vindt het echter cruciaal dat het met de bemiddelaar en het kabinet over de echte pijnpunten gaat. "Dus over de doelen, het tijdspad en de manier waarop reducties kunnen worden gehaald. Is die ruimte er niet, dan heeft een gesprek simpelweg geen zin."

Caroline van der Plas, Tweede Kamerlid van BBB, vraagt zich af of Remkes een goede bemiddelaar kan zijn. Zij ziet in hem vooral de voorzitter van de commissie die het kabinet heeft voorzien van een aanpak van de stikstofcrisis met zijn rapport 'Niet alles kan'. Daarnaast is hij VVD'er, de partij van minister-president Rutte. "Mark Rutte zei in het debat afgelopen donderdag dat we kunnen praten wat we willen maar de doelen van het stikstofbeleid blijven overeind."

Van der Plas roept op de stikstofplannen onhold te zetten zolang er gesprekken zijn. "Die gesprekken moeten gaan over het herstel van vertrouwen, nader tot elkaar komen en rust terugbrengen tussen boeren en ministeries en rust terugbrengen in de samenleving." Remkes heeft momenteel vakantie en begint op 13 juli. De Tweede Kamer is dan met zomerreces. De eerste gesprekken tussen partijen zullen in de tweede helft van augustus plaatsvinden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    19° / 15°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    20° / 11°
    60 %
Meer weer