%26lsquo%3BEr+moet+een+dubbele+agenda+zijn%26rsquo%3B
Nieuws

‘Er moet een dubbele agenda zijn’

Met het kippenvel nog op zijn armen van de actiedag, heeft LTO-vakgroepbestuurder Wim Brouwer het stikstofdebat in de Tweede Kamer gevolgd. Hij kan maar één conclusie trekken: er moet bij de coalitiepartijen een dubbele agenda zijn.

De actiedag van gisteren - waar Brouwer ook als spreker heeft opgetreden - vindt hij waanzinnig: “Wat een opkomst. En dat we dit met alle landbouwpartijen samen hebben klaargespeeld met slechts twee Zoom-bijeenkomsten en de rest via de app.” De 60.000 aanwezigen gaven hem kippenvel toen hij op het podium stond: “Maar het is jammer dat zo'n actiedag nodig is.”

De noodzaak blijkt vandaag wederom na het stikstofdebat in de Tweede Kamer: alle coalitiepartijen houden vast aan de ingezette koers en BBB werd door zowel links als rechts aangevallen. “Als je ziet in welke mooie natuur we gisteren actie gevoerd hebben en als je dan bedenkt dat het Aeriusmodel een afwijking kan hebben van 100 procent op lokaalniveau, dan snap je dat het beleid anders moet.”

Ook de ingetekende overgangsgebieden rondom natuur, waardoor de veehouderij in sommige gebieden onmogelijk wordt, bewijzen volgens hem de waanzin van het huidige beleid. “Als je dan het debat van vandaag in de Tweede Kamer ziet, kun je alleen maar concluderen dat er een dubbele agenda aanwezig is bij de coalitiepartijen. 50 procent minder dieren willen ze linksom of rechtsom realiseren. Hiertegen hebben we op 1 oktober 2019 ook al actie gevoerd, maar alles gaat langzaam door."

Het huidige beleid is volgens de vakgroepbestuurder niet te onderbouwen: “Hoe kan het dat je 25 miljard euro gaat uitgeven om een papieren stikstofprobleem op te lossen?” Groot risico vindt Brouwer dat met dit beleid de kritische massa in de verschillende landbouwketens dreigt weg te vallen waardoor het financieel nog lastiger wordt voor de rest om landbouw te bedrijven.

De kalverhouder uit Barneveld hoopt dat met de provinciale statenverkiezingen het huidige stikstofbeleid wordt afgestraft zodat er een betere positie ontstaat voor een verdere invulling van de stikstofmaatregelen met de provincies.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer