Stikstofregels+Brabant+blijven+overeind
Nieuws

Stikstofregels Brabant blijven overeind

De provincie Noord-Brabant houdt vast aan haar stikstofbeleid. Wel krijgen veehouders langer de tijd om een vergunning aan te vragen voor een innovatief stalsysteem, mits ze die wens vóór 1 april 2020 kenbaar maken bij de provincie via een melding.

Dat is de conclusie van de Statenvergadering van vrijdag 25 oktober. Het was een motie van coalitiepartij VVD die een aanpassing van het beleid op gang bracht. Alle moties van de oppositiepartijen, die vonden dat het strenge Brabantse beleid moest worden opgeschort om zo aansluiting te krijgen bij het landelijke beleid, haalden het niet.

Als het aan de VVD ligt mag de realisatie van het betreffende innovatieve stalsysteem uitgesteld worden tot na 1 januari 2022 wanneer er niet op tijd een RAV-code is verleend voor het innovatieve systeem. Op deze datum moeten alle veehouders in Brabant een emissiearme stal hebben gerealiseerd. Voor kalverhouders geldt er een reductie van 50 procent voor bestaande kalverstallen.

Ondanks de protesten van tweeduizend veehouders op het provinciehuis leidde de Statenvergadering niet tot een wezenlijke aanpassing van het beleid. Het maken van een melding waarmee ze aangeven een innovatief stalsysteem te realiseren vóór 1 januari 2022 vinden de veehouders een sigaar uit eigen doos van het provinciebestuur. Veehouders willen dat de datum van 1 januari 2022 compleet van tafel gaat zodat ze tijd hebben om aan betrouwbare innovatieve systemen te werken.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    45 %
  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
Meer weer